Tulburarea maniaco-depresivă, boala lui Catherine Zeta Jones

De Erika Chivu, pe

Vestea că actrita Catherine Zeta Jones s-a internat într-o clinică de boli mintale a luat prin surprindere Hollywood-ul. Află mai multe despre tulburarea bipolară…
… de care suferă Catherine.

Catherine Zeta Jones s-a internat recent într-o clinică specializată în boli mintale, iar purtătorul ei de cuvânt a anunţat că suferă de tulburarea bipolară, dar se simte bine şi după ce primeşte tratamentul potrivit va reveni pe platourile de filmare.

Se pare că boala actriţei a fost declanşată de stresul ultimului an, în care soţul ei, Michael Douglas, s-a tratat pentru cancer la gât. Toată lumea a fost surprinsă să afle despre boala lui Catherine, având în vedere că nu se ştia nimic despre problemele ei psihice. Nici acum nu s-a aflat când a fost diagnosticată şi dacă a mai primit până acum tratament de specialitate.

Ce este tulburarea bipolară

Boala de care suferă Catherine Zeta Jones se mai numeşte şi „tulburare maniaco-depresivă” fiindcă se caracterizează, conform Ligii Române pentru Sănătate Mintală (LRSM), prin alternarea episoadelor de manie cu cele de depresie.

„Uneori, schimbările de la o stare la alta sunt dramatice şi rapide, dar cel mai adesea sunt gradate”, informează LRSM. Episoadele depresive se manifestă prin tristeţe persistentă, anxietate, pesimism, oboseală şi mişcări lente, gânduri despre sinucidere, pierderea poftei de mâncare sau abuzul de mâncare, dureri de cap, tulburări digestive. Episoadele de manie se situează la polul opus: exaltare, gânduri de grandoare, energie crescută, activitate mai intensă, raţionament slab, iritabilitate.

Tulburările bipolare apar la mai mulţi membri ai aceleiaşi familii, ceea ce denotă o vulnerabilitate biologică moştenită. Adesea, boala este declanşată sau agravată de o perioadă stresantă, cum s-a întâmplat în cazul lui Catherine Zeta Jones.

Alte vedete care suferă de tulburarea bipolară

Este o boală relativ frecventă printre vedetele internaţionale. Despre actorul Ben Stiller se spune că foloseşte comedia şi simţul umorului pentru a ţine piept tulburării maniaco-depresive. El a recunoscut într-un interviu că suferă de această boală, care a afectat şi alţi membri ai familiei sale.

Un alt comediant care ar suferi, se pare, de tulburarea maniaco-depresivă este Jim Carey. El a recunoscut că problemele au apărut încă din adolescenţă, din cauza certurilor din familie, şi că avea episoade depresive chiar şi atunci când se afla în culmea succesului.

Jean Claude Van Damme a aflat că este maniaco-depresiv la sfârşitul anilor ’90 când deja avea o carieră solidă. Înainte de asta, avusese episoade de depresie „tratate” la sala de antrenament şi fusese dependent de cocaină.

Lista oamenilor de succes care suferă de tulburarea bipolară este foarte lungă, ceea ce îi face pe unii să afirme că această boală stă la baza genialităţii. Câteva dintre personalităţile maniaco-depresive:  Jimi Hendrix, DMX, Axl Rose, Ozzy Osbourne, Sting, Linda Hamilton, Vivien Leigh, Robin Williams, Kurt Cobain, dar şi Winston Churchill, Theodore Roosevelt, Edgar Allen Poe, Virginia Woolf, Mark Twain, Vincent Van Gogh.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter