Sport pentru leneşi: mersul pe jos te ajută să slăbeşti

De Erika Chivu, pe

Nu trebuie să transpiri sau să faci febră musculară ca să slăbeşti. Ce mai uşor şi mai accesbil sport este mersul pe jos, care te ajută să arzi calorii şi să-ţi întăreşti muşchii. Iată ce ai de făcut.
Îţi trebuie doar o pereche de pantofi foarte comozi şi suficient timp liber – aproximativ 45 de minute pe zi. Pare prea simplu pentru a obţine rezultate. Dar aplică aceste trucuri şi vei vedea cum dispar kilogramele.

Intervale de intensitate

Foloseşte tehnica HIIT (High Intensity Interval Training), care constă în alternarea perioadelor de efort intens cu perioadele de efort mic sau moderat. Deci în loc să mergi 45 de minute la o viteză moderată, vei merge 1 minut foarte repede, 2 minute mai încet, 1 minut repede şi tot aşa. Studiile au arătat că această tehnică te ajută să arzi mai multe calorii şi să ai un metabolism mai rapid în orele de după antrenament.
Iată deci ce ai de făcut: începi cu o încălzire de 5 minute, timp în care mergi încet, ca la o plimbare. Abia acum începe antrenamentul adevărat. Alternează un minut de mers rapid cu un minut de mers încet până când ajungi la 45 de minute. Este important că mersul rapid să fie cu adevărat… rapid. Îţi vei da seama că faic ce trebuie atunci când îţi creşte pulsul.

Foloseşte greutăţi

Pentru rezultate mai rapide, foloseşte greutăţi. Ai nevoie de două gantere mici, de maxim un kilogram pe care să le ţii în mână în timp ce mergi. La fel de bine, poţi folosi o sticlă de apă – oricum ai nevoie de ea – pe care o muţi dintr-o mână în alta la intervale regulate.
De asemenea, poţi folosi greutăţi pentru picioare, prinse în jurul gleznelor şi ascunse bine sub pantaloni largi. Astfel îţi lucrezi braţele, iar antrenamentul devine mai intens şi pentru picioare.

Cum mergi corect

Pare greu de crezut, dar mulţi oameni nu ştiu să meargă corect, ceea ce duce la dureri de spate sau de articulaţii. În primul rând, e important să ţii spatele drept, capul sus şi privirea înainte. Umerii sunt relaxaţi, iar când mergi rapid, coatele trebie să fie îndoite, în timp ce mâinile se mişcă înainte şi înapoi, nu stânga-dreapta. Încordează muşchii abdomenului, iar când trebuie să mergi repede, caută să faci paşi mai rapizi, dar mici.

Alte sfaturi

• Trebuie să faci antrenamentul de mers pe jos cel puţin cinci zile pe săptămână, minim 45 de minute
• Dacă nu eşti într-o formă prea bună, începe cu antrenamente mai scurte şi mai rare.
• Ia o masă uşoară cu 1-2 ore înainte de antrenament.
• Hidratează-te bine înainte şi după antrenament.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter