Cum scapi de dereglările hormonale

De Lumea Femeilor, pe

O mare parte din problemele noastre de sănătate se datorează dereglărilor hormonale. O dată cu înaintarea în vârstă, aceste aspecte se accentuează. Există, totuşi, leacuri pentru ele
Suferinţele femeilor sunt uneori foarte supărătoare şi, în timp, pot crea necazuri. Mă refer la dereglările de menstre, la diversele inflamaţii din zona genitală, la chisturile ovariene şi la fibroame, la mastite şi la mastoze sau la suferinţele din cadrul sindroamelor premenstruale. Cortegiul de suferinţe tipic feminine se îmbogăţeşte o dată cu premenopauza şi menopauza, care aduc şi  ele alte neajunsuri. În apariţia acestor suferinţe, un rol major îl au dezechilibrele hormonale. Acestea, la rândul lor, sunt în strânsă interdependenţă cu stările de disconfort psihic.

Tratamente cu plante

În toate suferinţele menţionate s-au obţinut rezultate favorabile remarcabile, prin înlăturarea dezechilibrelor hormonale cu ajutorul tratamentelor individualizate cu plante şi alte produse naturale. Aceste tratamente, chiar dacă uneori durează mai mult decât tratamentele medicamentoase, sunt mult mai ieftine şi nu au efecte secundare.

Ele permit reglarea ciclurilor menstruale, indiferent dacă este vorba de întârzierea sistematică a menstrelor sau, dimpotrivă, de venirea lor mai devreme decât este normal. Tot prin aceste tratamente cu ceaiuri se pot elimina mastite şi mastoze, precum şi chisturi ovariene şi fibroame de până la 4 cm. Tratamentul care are ca efect scurtarea sau lungirea intervalelor dintre menstre se administrează începând din a 18-a zi de la începutul menstrei precedente până la apariţia noii menstre.

Cele care au ca efect scurtarea duratei menstrelor se administrează doar din prima şi până în ultima zi a menstrei. În fine, cele care au ca efect reglarea balanţei dintre estrogen şi progesteron se administrează în perioada ovulaţiei pe parcursul unui număr predeterminat de zile, stabilit prin metode de biodetecţie. Ceaiurile folosite în tratarea suferinţelor specific feminine sunt Traista-ciobanului, Creţişoară, Cimbru şi Frunze de zmeur.

Probleme ale sânilor

Mastoza, cea mai frecventă leziune a sânilor, este întâlnită la 1/5 până la 1/3 din femei între 35 şi 50 de ani, chiar mai tinere, incidenţa sa maximă fiind însă înainte de instalarea menopauzei, când o regăsim la 2/3 din femei. Boala constă în modificări ale structurii sânilor, manifestate clinic în principal prin durere -mastodinie, modificări ale consistenţei sânilor, uneori secreţii mamelonare transparente, verzui sau brune.

Cauza nu este bine cunoscută, dar se pare ca se datorează unor disfuncţii hormonale, printr-un exces de hormoni estrogeni. Modificările care apar la nivelul sânilor: o creştere a canalelor galactofore, care se dilată, ducând la apariţia de mici chisturi -formaţiuni pline cu lichid. Chisturile sunt de dimensiuni mici, rareori diametrul lor depaşind câţiva centimetri şi prezintă un conţinut clar sau verzui. Sunt de obicei multiple, tasate unul în celălalt. Are loc o creştere a ţesutului glandular şi sânii devin mai denşi, cu noduli multipli.

Simptomele: durere -mastodinia -ce poate fi permanentă, cu accentuare premenstruală, sau discontinuă, care se instalează în zilele dinaintea menstruaţiei. Durerea poate iradia de-a lungul marginilor externe ale sânilor, de-a lungul braţelor. Uneori, durerea este înlocuită de simpla senzaţie de jenă sau greutate a sânilor. Scurgerile mamelonare sunt bilaterale, provenind din mai multe orificii, clare sau cu tentă verzuie sau brună.

Durata tratamentului

Pentru a se obţine rezultate optime pe ansamblul acestor suferinţe fizice, tratamentul trebuie să fie însoţit şi de tratarea problemelor psihicului. Acest lucru se poate face comod şi eficient prin intermediul esenţelor florale Bach, care se vor administra zilnic sub forma unor picături.

Acest tratament este blând, nu e costisitor, nu are efecte secundare şi durează foarte puţin -între 3 şi 6 săptămâni, înlăturând stări de disconfort precum stresul psihic, şocurile emoţionale provocate de dispariţia unor fiinţe dragi, infidelitate, neînţelegeri între soţi, dorinţa neîmplinită de a avea copii, teama de singurătate, teama de a nu putea creşte unul sau mai mulţi copii, temeri ce sunt întâlnite frecvent la femei.

Tratându-se în paralel atât corpul fizic, cât şi psihicul, se obţin rezultate prin normalizarea menstrelor, eliminarea chisturilor ovariene, a fibroamelor, mastitelor, mastozelor, determinate de dezechilibre hormonale.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter