Sănătate: 7 metode sigure ca să scapi de balonare

De Libertatea pentru femei, pe

Fiecare dintre noi s-a confruntat cu senzaţia neplacută de stomac umflat, care parcă stătea să explodeze. Iatâ câteva metode simple pe care dacă le vei aplica vei reuşi să scapi de disconfort.

Consumă lactate cu măsură

Evită consumul mare de lactate. Este posibil ca lactoza ingerată să nu fie digerată corespunzător, motiv pentru care simţi senzaţia de balonare. Este bine să eviţi lactatele pe bază de lapte integral şi brânzeturile grase. Preferabil este să optezi pentru iaurturi şi caşcaval.

Nu lua masa pe fugă!

În timp ce mănânci, nu te grăbi. Rezervă-ţi 15 minute pentru tine. Mestecă bine alimentele şi nu vorbi. În acest fel, nu vei inhala mai mult aer decât este necesar şi îţi vei uşura digestia. Evită să bei apă în timpul mesei. Cea mai recomandată variantă este la un interval de 30 de minute înainte sau după masă.

Spune „NU” băuturilor acidulate

Atât apa cât şi sucurile carbogazoase sunt total neindicate dacă suferi de balonare. Gazele acestora blochează tubul digestiv, provocând o dilatare a pereţilor stomacului şi a intestinelor, urmată de o senzaţie de umflare a abdomenului.

Evită guma de mestecat

Cu cât mesteci mai des gumă, cu atât va intra mai mult aer în tubul tău digestiv. De asemenea, guma conţine o cantitate însemnată de sorbitol, un îndulcitor artificial, care favorizează formarea gazelor şi senzaţia de balonare.

Păcăleşte stresul

S-a constatat că stările tensio-nate, anxietatea, neliniştea acţionează şi ele asupra tubului digestiv, făcându-l extrem de sensibil. Mai mult, poate provoca contracţii ale intestinelor, ce afectează eliminarea şi accentuează senzaţia de „plin”. Poţi evita starea de stres prin diverse activităţi recreative: masaj, exerciţii fizice sau excursii în aer liber.

Mai puţină fructoză

Fructoza este un îndulcitor natural pe care îl putem consuma des în alimentaţia noastră zilnică. Totuşi, aceasta creşte predispoziţia de producere a gazelor şi poate da senzaţia de balonare. Mănâncă cu atenţie alimentele bogate în fructoză ca: miere, dulceaţă, ciocolată, sirop de fructe, gem şi stafidele. Fructele sunt bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi, numai că meniul unei zile nu trebuie să conţină mai mult de două fructe.

Atenţie la alimentaţie!

Modul în care se digeră anumite alimente ca: fasolea, varza, năutul, prunele, smochinele, curmalele, sucul de mere sau de prune duce deseori la apariţia balonării. Iată de ce, pentru a evita balonarea, este indicat să le eviţi şi să alegi în locul lor legume precum mărarul, sparanghelul, lăptuca, fructe ca papaya, ananas, căpşuni, zmeură, pepene, kiwi, carnea roşie sau cea de pui, orezul brun, porumbul integral ori de secară.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter