Sănătate: Cele mai bune ceaiuri de toamnă

De Libertatea pentru femei, pe

Vremea rece și mohorâtă de afară pare că te îndeamnă la somn? Mai simți și o durere în gât? Nu, nu e cel mai prost moment al anului, ci este timpul potrivit să bei un ceai.
Licoarea caldă îți va da o stare de bine și îți va rezolva o parte din problemele de sănătate. Dr. farmacist Ovidiu Bojor îți recomandă câteva plante pentru infuzii care să-ți aline problemele de sezon, cum sunt guturaiul, depresia, acutizările în astm sau afecțiunile stomacale. Anumite ceaiuri îți dau mai multă energie și vei scăpa de oboseala cronică. Poți să alegi unul dintre ele sau să le combini, după cum îți place.

IMUNITATE IMBATABILĂ

Echinaceea este bine-cunoscută pentru proprietățile sale de a stimula imunitatea. Este recomandată ca adjuvant în prevenția guturaiului și a gripei, în afecțiunile cronice ale aparatului respirator și ale căilor urinare. Poți face o cură de trei săptămâni cu un ceai (infuzie din una-două lingurițe la o cană cu apă) din această plantă, de trei ori pe zi.

ÎN CAZ DE OBOSEALĂ

Busuiocul este recomandat mai ales în tulburările gastro-intestinale și cele ale căilor respiratorii. Este un stimulent al sistemului imunitar și este indicat în gripă, guturai, alte boli infecțioase, depresii, oboseală, insomnie, migrene. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de frunze și flori la o cană cu apă. Se bea după mesele principale.

ANTISPASTIC STOMACAL

Măghiranul e și el un bun antispastic stomacal și stimulent al digestiei. Te scapă de balonări. Alungă oboseala fizică și psihică, stările anxioase și tensiunile nervoase. Mai este indicat în migrene, dar și în bronșite sau infecții ale tractului urinar. Se prepară o infuzie din 1-2 lingurițe la o cană cu apă și se beau două-trei ceaiuri pe zi.

TRATAMENT PENTRU TUSE

Lumânărica este recomandată în inflamații ale căilor respiratorii, ca tratament al tusei productive sau uscate și al altor simptome de guturai. Are și efect expectorant. Se beau două-trei căni pe zi (infuzie dintr-o lingură de flori la 250 ml de apă), îndulcite cu miere. Se mai poate face decoct dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Se mai lasă să stea 10 minute și apoi se strecoară. Acest mod de preparare asigură o mai bună extracție a substanțelor active.

DE AJUTOR ÎN BRONȘITE

Isopul este și el bun în tratarea bolilor respiratorii, mai ales în cazul bronșitelor cronice și al astmului. De asemenea, se recomandă și în afecțiunile aparatului digestiv ca tonic-amar. Stimulează digestia și ajută la eliminarea gazelor intestinale. Ceaiul de isop (infuzie dintr-una sau două lingurițe de plantă la o cană cu apă) se poate bea de două-trei ori pe zi. Este contraindicat în sarcină, hipertensiune arterială și epilepsie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter