Primul om vindecat de HIV

De Erika Chivu, pe

Un bărbat din Germania, care a suferit un transplant de măduvă, este primul om din lume care s-a vindecat de infecţia cu HIV.
Totuşi, nu se ştie încă dacă a fost o întâmplare fericită sau dacă transplantul de măduvă chiar ar putea fi un tratament eficient al infecţiei cu HIV.

S-a vindecat de HIV

Timothy Ray Brown, supranumit „The Berlin Pacient” suferea de leucemie şi era infectat cu HIV în anul 2007, când a suferit un transplant medular. Astăzi este vindecat de ambele boli, iar medicii lui au crezut că transplantul a distrusi şi virusul.

Acest lucru ar fi fost posibil, având în vedere că transplantul medular este un fel de „restart” pentru sistemul imunitar – măduva osoasă a pacientului este distrusă complet, apoi primeşte de la donator celulele stem, care „construiesc” o nouă măduvă.

Donatorul, imun la HIV

Totuşi, de curând s-a descoperit că Timothy Ray Brown a fost foarte norocos. Donatorul de la care a primit celulele stem suferă de o mutaţie genetică rară care îl face imun la HIV. Această mutaţie face ca virusul să nu poată intra în anumite celule din corpul lui, astfel că nu se poate multiplica şi produce infecţia.

Astfel, medicii nu le pot promite tuturor seropozitivilor că se vor vindeca în urma unui transplant pentru că şansele de a găsi un donator compatibil care să aibă mutaţia espectivă sunt extrem de mici – în nordul Europei, doar 1% dintre persoane sunt imune la HIV. Şi în plus, transplantul medular în sine este o procedură foarte periculoasă, fiindcă pentru un timp pacientului îi lipseşte sistemul imunitar, deci este complet expus în faţa tuturor bolilor.

În cazul leucemiei, care este ea însăşi un mare pericol, se poate risca, dar în cazul infecţiei HIV, mulţi pacienţi s-ar putea să refuze transplantul, având în vedere că pot duce o viaţă lungă şi normală doar cu ajutorul medicamentelor.
În plus, tot ce ştiu medicii lui Timothy Ray Brown este că bărbatul nu are virusul în sânge în prezent, însă acesta ar putea exista în corpul lui la un nivel ce nu poate fi detectat prin analize de laborator.   

Chiar şi aşa, acest caz, rămâne promiţător şi poate fi punctul de pornire al drumului către un leac pentru HIV şi SIDA.

Citeşte şi despre tânăra infectată cu HIV de la 12 ani!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter