Pansamentul inteligent pune medicament pe rană și monitorizează corpul uman

De Simona Josan, pe Ultimul update Marți, 22 decembrie 2015, 17:08
Din 1920, când Josephine Dickinson și soțul ei, Earle, au pus un tifon pe banda adezivă, inventând astfel pansamentul fix, nu s-au schimbat prea multe în acest domeniu. Mici inovații în privința culorilor, formei, însă nimic care să aducă beneficii semnificative rănii.

Ei bine, lucrurile sunt pe cale să se schimbe. O echipă de cercetători de la MIT, una dintre cele mai bune facultăți de informatică din lume, cu sediul în Massachusetts, a inventat un pansament al viitorului, echipat cu tot ce este nevoie pentru a supraveghea și vindeca o rană.

Bandajul este confecționat dintr-un material flexibil, din hidrogel, care permite rănii să respire, dar și medicului să inspecteze evoluția acesteia. În interiorul pansamentului au fost puse niște dispozitive electronice și un rezervor pentru medicamente, care monitorizează lovitura, administrează prafurile cu care trebuie tratată și ”cheamă” medicul în care trebuie să administreze un medicament.

Citește și: 9 lucruri pe care le poți face cu o felie de pâine

În primul rând, echipa, condusă de profesorul Xuanhe Zhao, a creat un strat din hidrogel, care se comportă la fel ca pielea umană și care este compuns preponderent din apă. Concret, este vorba despre o rețea de biopolimeri compuși în proporție de 90 la sută din apă. Materialul se lipește de metal sau de sticlă, din care sunt confecționate dispozitivele electronice inteligente, la fel cum tendoanele sunt lipite de oase.

”Electronicele sunt de obicei dure și uscate, în schimb corpul uman este moale și umed. Dacă cineva vrea ca echipamentele electronice să intre în contact cu  organismul uman, atunci acestea ar fi bine să fie moi și flexibile, pentru a se adapta contextului”, a precizat Zhao told MIT News.

Citește și: Leacuri săsești pentru sănătate

Hidrogelul a fost pus ”în funcțiune” cu ajutorul unor sârmulițe din titan, extrem de rezistente, cu rol conductor. Pe dispozitiv au fost montați și senzori de temperatură, astfel încât bandajul să detecteze temperaturile înalte, un semn de alarmă în cazul unei infecții. Prin dispozitivele electronice au fost ”săpate” mici canale prin care se distribuie medicamente cum ar antimicrobiene, antibiotice și alte pilule, către rană. Există și beculețe LED pe bandaj care se aprind atunci când rana atinge o tenperatură alarmantă. Dacă starea medicală a pacientului devine îngrijorătoare, prin intermediul unei aplicații pansamentul poate chema medicul.

Zhao a reușit să facă pansamentul să-și menițină integritatea, cu toate accesoriile electronice și medicale în interior, dar și să se adapteze perfect corpului uman, mișcărilor și temperaturii corpului nostru. Bandajul este, așadar, flexibil în zonele rigide ale organismului nostru, cum ar fi coatele sau genunchii.

Iată cum arată pansamentul viitorului:

Cea mai nouă provocare pentru profesorul de la MIT este să contruiască un sistem care să ajungă în interiorul organismului și la creier, misiune extrem de dificilă deoarece creierul nostru reacționează periculos la corpurile străine

Creierul nostru este ca o cutie cu jeleuri. În momentul de față cercetătorii testează tot felul de materiale moi pentru biocompatibiltate pe termn lung cu dispozitivele neurologice. Hidrogelul poate conceput în așa fel încât să dezvolte proprietăți mecanice și fiziologice similare cu ale creieurlui.

Zhao a precizat că în prezent pansamentul inteligent este încă în teste și nu se va comercializa decât după ce va obține toate aprobările din partea comisiei medicale din cadrul administrației Statelor Unite.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter