OMS, despre tratamentul cu steroizi împotriva COVID-19: „Pentru pacienţii grav bolnavi şi în stare critică”

De Unica.ro, pe
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că tratamentul cu steroizi ce poate ajuta la salvarea vieșții pacienților diagnosticați cu COVID-19 ar trebui rezervat doar persoanelor în stare gravă, pentru care s-a dovedit că oferă beneficii.

Rezultatele studiilor clinice anunţate marţi de cercetătorii din Marea Britanie au arătat că dexametazona, un medicament generic utilizat încă din anii ’60 pentru a reduce inflamaţia în boli precum artrita, a redus cu aproximativ o treime rata de deces dintre cei mai grave bolnavi de coronavirus internaţi la spital.

Astfel s-a demonstrat că dexametazona este primul medicament care poate salva vieți în lupta cu SARS-CoV-2.

Potrivit șefului programului de urgenţă al OMS, Mike Ryan, acest medicament  trebuie utilizat numai în cazurile grave, în care s-a demonstrat că este de ajutor.

Citește și: Ce este Dexametazona, medicamentul ieftin și disponibil folosit cu succes în lupta cu noul coronavirus

„Este deosebit de important în acest caz ca medicamentul să fie utilizat doar pentru pacienţii grav bolnavi şi în stare critică, care pot beneficia în mod clar de acest medicament”, a spus Ryan, citat de Știrile ProTV.

În același timp, Marea Britanie a crescut cantitatea de dexametazonă pe care o are în stoc şi comandată la 240.000 de doze.

Conform descoperirilor preliminare împărtășite cu OMS, pentru pacienţii ventilaţi mecanic s-a demonstrat că tratamentul reduce mortalitatea cu aproximativ o treime, iar pentru pacienţii care necesită doar oxigen, decesele au fost reduse cu aproximativ o cincime.

„Acesta este primul tratament care se arată reducerea mortalităţii la pacienţii cu COVID-19 care necesită oxigen sau ventilaţie”, a declarat șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pe de altă parte, experții din Marea Britanie susțin că că tratamentul cu steroizi cu doze mici reprezintă un progres major în lupta împotriva COVID-19.

Citește și: Sediul Antena Stars, închis din cauza COVID-19

În proces, condus de o echipă de la Universitatea Oxford, aproximativ 2.000 de pacienți din spital au primit dexametazonă și au fost comparați cu aproape 4.000 care nu au primit medicamentul.

Pentru pacienții puși sub ventilație, acesta reduce riscul de deces de la 40% la 28%, iar pentru pacienții ce au nevoie de oxigen suplimentar, acesta reduce riscul de deces de la 25% la 20%.

„Acesta este singurul medicament de până acum care s-a dovedit că reduce semnificativ mortalitatea. Este un progres major”, a precizat conducătorul șef al studiului, Peter Horby.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter