Obiceiul de dimineață care îți distruge dinții

De Simona Josan, pe
Lămâia se numără printre fructele cu care o mare parte dintre femei își încep dimineața. Un pahar de apă călduță, cu zeama de citrice, se spune că face minuni, acesta fiind obiceiul matinal și al câtorva dive de la Hollyoowd. Însă cercetătorii avertizează că această rutină îți poate distruge dinții.

Este băutura de bază a oricărei diete de detoxifiere și cu care celebrități de la Hollywood, printre care Jennifer Aniston sau Gwyneth Paltrow jură că-și încep fiecare dimineață.  Se spune că mixul îți pune în funcțiune ficatul, stimulează digestia, ajută la pierderea în greutate și calmează stomacul.

Numai că,  în timp ce apa călduță cu lămâie este modul trendy de a da startul unei zile pline de energie, experții avertizează că această combinație îți poate distruge dinții. Aciditatea băuturii, avertizează specialiștii în stomatologie, poate eroda smalțul, un pas sigur către o dantură cariată și decolorată.

Aciditatea sucului de lămâie, inamicul smalțului

Potrivit profesorului Damien Walmsley, de la Asociația Dentiștilor din Marea Britanie, o serie de studii arată că o băutură, cu cât are un nivel mai ridicat de aciditate, cu atât e mai mare posibilitatea să-ți ”mănânce” dinții. Același specialist a avertizat asupra faptului că sucul de lămâie în special, mai ales dacă este combinat cu apă călduță, are un efect negativ asupra danturii.

Apa caldă cu lămâie îți distruge dinții

Explicația dată de experți ar fi aceea că aciditatea unui astfel de lichid are un PH cuprins între 2 și 3, motiv pentru care stratul protector de deasupra dintelui este afectat.

”Sucul de lămâie, de exemplu, are un PH între 2 și 3, adică este foarte acid. Temperatura ridicată a apei potențează efectul acidului, întrucât eroziunea este mai activă la temperaturi ridicate.

Există studii care arată că acest tip de degradare a danturii , mai ales în rândul copiilor și al adolescenților, este mai prevalent decât în trecut”, este de părere profesorul Damien Walmsley.

Directorul Fundației pentru Sănătate Dentară din Marea Britanie, doctorul Nigel Carter, este și el un critic al acestui obicei de consum. Potrivit stomatologului, apa cu lămâie nu doar duce la uzura smalțului, dar provoacă și decolorarea dintelui, lăsând să iasă la lumină următorul strat al dintelui, mai închis la culoare.

Acesta este și motivul pentru care cei care beau eds apă cu lămâie au dinții într-o nunață de gri.

Cum să consumi băuturile cu PH ridicat ca să nu-ți afecteze dantura

”Lămâia în apă călduță poate fi o sursă bună de vitamina C, însă face ravagii în gură. Principala problemă este aciditatea băuturii, care, consumată cu regularitate, duce la slăbirea și uzura smalțului dentar.

Acest lucru atrage după sine decolorarea dentară, iar dentina mai închisă la culoare. Iar această problemă este în creștere”, susține, la rândul său, Nigel Carter.

Mai nou, dentiștii se confruntă cu o creștere a acestei probleme – eroziunea dentară, din cauza băuturilor acidulate și colorate”, a adăugat medicul stomatolog.

Pentru a reduce efectele eroziunii dentare, sau poate chiar a o preveni, medicii dentiști le recomandă celor care preferă astfel de băuturi să le consume cu un pai, astfel încât lichidul să nu mai ”inunde” dintele, ci doar să treacă pe lângă el. Un alt sfat de dat de stomatologi ar fi să bei lichidul deodată, așa încât acidul să rămână în contact cu smalțul cât mai puțin timp.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter