Noi ajutoare pentru o dantură sănătoasă

De Unica.ro, pe

Periuţa de dinţi nu se udă, nici înainte, nici după ce ai pus pasta de dinţi pe ea. Aţa dentară, apa de gură şi periuţa pentru limbă sunt doar câteva dintre „instrumentele”…

 … de care ai nevoie pentru a-ţi păstra dinţii să-nătoşi. Importanţa lor este însă adesea ignorată. Iată la ce sunt bune fiecare şi cum trebuie să le foloseşti.

Ce trebuie să ştii despre aţa dentară

Mâncarea şi băutura pe care le consumăm lasă între dinţi resturi alimentare care duc la formarea plăcii bacteriene. Prin periatul normal al dinţilor, aceste regiuni nu sunt atinse, de aceea este necesară folosirea aţei dentare. Aţa sau mătasea dentară nu face niciun rău dinţilor.

Specialiştii recomandă folosirea ei în fiecare zi, înainte de spălarea pe dinţi. Aşadar, rupe o bucată de aţă dentară cam de 50 de cm, înfăşoar-o cu un capăt pe degetul mijlociu de la mâna stângă şi celălalt pe arătătorul de la mâna dreaptă, până când distanţa dintre mâini ajunge de 5-7 cm. Introdu-o uşor între dinţi şi la baza gingiei.

Trage de ea înainte şi înapoi pentru a îndepărta placa dentară, dar nu cu putere, ca să nu-ţi răneşti gingia. Pentru a curăţa mai departe spaţiile dintre dinţi, foloseşte o bucată curată de aţă dentară.

Cum îţi cureţi limba

Pe suprafaţa limbii se adună resturi de mâncare şi bacterii care determină apariţia halenei (mirosul urât al gurii şi al respiraţiei). Curăţarea zilnică a limbii ajută la reducerea acesteia. Pentru asta ai nevoie fie de un instrument special pentru curăţarea limbii (există în unele farmacii periuţe de limbă), fie poţi folosi periuţa de dinţi normală.

Unele firme au scos pe piaţă şi periuţe mixte pentru dinţi şi limbă. Important este să îndepărtezi o cât mai mare parte din resturile alimentare care rămân pe suprafaţa limbii.

Ce rol are gelul cu fluor

Fluorul este foarte important pentru întărirea dinţilor, de aceea e bine să alegi o pastă de dinţi cu fluor, indiferent de marcă. Fluorul ajută la remineralizarea dinţilor, de aceea, în afară de îngrijirea normală, medicii recomandă folosirea, o dată pe săptămână, a unui gel cu concentraţie mare de fluor.

Dinţii vor păstra rezerve din această substanţă minerală o perioadă mai lungă de timp. Atenţie! La copii nu este indicată folosirea unei paste de dinţi cu un conţinut de fluor mai mare de 0,03%.

Când e bine să foloseşti apă de gură

Clătirea gurii cu apă de gură nu poate substitui folosirea periuţei de dinţi sau a aţei dentare. Asta deoarece placa bacteriană sau microbiană ia forma unui film subţire, invizibil, pe suprafeţele dentare şi poate fi îndepărtată doar prin acţiune mecanică. Totuşi, apa de gură are efect antibacterian şi este indicat a fi folosită în fiecare zi sau o dată la două zile.

Tot ce trebuie să faci este să-ţi clăteşti gura cu apă de gură timp de 20-30 de secunde după ce te-ai spălat pe dinţi.  În caz de inflamare a gingiilor sau după o operaţie dentară este recomandată apa dentară cu clorhexidină sau triclosan.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter