10 minerale pentru o sănătate de fier

De Lumea Femeilor, pe Ultimul update Joi, 01 aprilie 2021, 13:31

Vitamine în sus şi vitamine în jos – mereu vorbim despre ele. Clar, sunt esenţiale pentru sănătate, dar nici mineralele nu sunt mai prejos! Calciu, fier, magneziu (lista e lungă) – ştii cât de importante sunt şi în ce alimente se găsesc?

Calciu

Este indispensabil pentru sănătatea oaselor (previne osteoporoza) şi a dinţilor, ca şi pentru activitatea inimii şi a muşchilor.

Carenţa de calciu „se anunţă” prin crampe musculare şi prin hipertensiune.
Porţia zilnică de calciu necesară organismului o asigură mozzarella, iaurturile, sucul de portocale, salatele de laptuca.

Evită însă excesul de produse lactate – sunt la fel de reputate şi datorită conţinutului bogat în calciu, şi din cauza cantităţii apreciabile de grăsimi saturate şi colesterol pe care le conţin!

Fier

Sărurile de fier previn anemia (au rol esenţial în formarea globulelor roşii) şi ajută sistemul imunitar să reacţioneze contra infecţiilor.
Porţia zilnică de fier o furnizează în principal alimentele de origine animală: carne roşie, peşte şi gălbenuş de ou, dar şi cerealele, legumele şi fructele uscate.

Eşti palidă şi fără vlagă? Ai carenţă de fier. Un biftec cu salată verde sau două ouă ochi şi o porţie de spanac îţi readuc bujorii în obraji şi îţi redau energia. Nu uita să stropeşti carnea şi salata cu zeamă de lămâie – vitamina C ajută la absorbţia sărurilor de fier.

Evită să consumi ceai şi cafea încantităţi exagerate – absorbţia sărurilor de calciu în organism va fi încetinită!

Magneziu

Indispensabil pentru metabolism şi pentru prelucrarea, în organism, a grăsimilor şi proteinelor, magneziul contribuie la fortificarea musculaturii şi la menţinerea sănătăţii sistemului nervos.

Totodată, este esenţial pentru starea ta de spirit: existenţa unei doze corecte de magneziu în organism determină direct buna dispoziţie şi te ajută să te remontezi, după perioade de stres sau de tensiune emoţională. Carenţa de magneziu, în schimb, provoacă nervozitate, ameţeli şi stări de vomă.

Porţia zilnică de magneziu se găseşte în banane, cereale integrale, fructe uscate şi legume verzi.

Potasiu

Are rol decisiv în eliminarea retenţiei de apă (deci implicit previne celulita) şi în purificarea organismului de toxine. La fel ca şi sodiul, reglează echilibrul lichidelor celulare. Acţionează asupra bătăilor inimii şi contracţiei musculaturii.
Carenţa de potasiu se manifestă printr-o stare permanentă de oboseală, somnolenţă, tahicardie.

Porţia zilnică de potasiu o furnizează fructele – kiwi şi banane, în special – pastele şi spanacul, cerealele integrale, dar şi legumele uscate (prune, stafide şi curmale). Simptomele care anunţă o carenţă de potasiu le combaţi cu un meniu format dintr-o porţie de paste şi fasole, o roşie, două fructe kiwi şi o banană.

Fosfor

Este necesar pentru buna funcţionare a celulelor creierului, pentru o capacitate de concentrare optimă şi pentru mineralizarea oaselor şi a dinţilor.

CarenŢadefosforeste rar întâlnită, pentru că acest mineral se găseşte în mai toate alimentele pe care le consumăm în mod curent. Totuşi, dacă eşti slăbită, ai crampe musculare sau vrei să îţi fortifici memoria şi capacitatea de concentrare, mănâncă mai multe paste, salată şi, eventual, stridii.

Porţia zilnică de fosfor este foarte uşor de procurat, printr-un mod de hrănire echilibrat: carnea, peştele, cerealele integrale, legumele, verdeaţa sunt rezervoare eficiente de fosfor. Dar campioane la „zăcăminte” de fosfor sunt stridiile, ciupercile, cacaua, nucile şi gălbenuşul de ou. Asocierea cu vitamina D, prezentă în peşte şi unt, ajută la absorbiţia fosforului în organism.

Doze mici, efecte mari

Pentru a fi cât mai sănătos, organismul tău are nevoie de multe alte minerale, dar în doze mai mici. Iată-le pe cele mai importante:

Cobalt – util în producerea globulelor roşii, intră în compoziţia vitaminei B12 şi carenţa lui provoacă anemie. Doza zilnică se află în carne, ouă, lactate, cereale, ciuperci şi lăptuci.
Crom – ajută la prelucrarea grăsimilor şi a zahărului şi previne crizele de hipoglicemie. Doza zilnică se găseşte în cereale integrale, carne şi brânzeturi, drojdie de bere, piper negru şi în cele mai multe sortimente de apă minerală.
Iod – e un mineral preţios pentru buna funcţionare a glandei tiroide şi reglarea metabolismului. Doza zilnică o iei din peşte, fructe de mare şi sare iodată.
Seleniu – facilitează eliminarea toxinelor şi previne apariţia tumorilor. Doza zilnică este asigurată consumând din plin cereale integrale, ciuperci şi conopidă cu ulei de măsline (bogat în vitamina E). Dar nu exagera: în cantităţi prea mari, seleniul poate deveni toxic pentru ficat.
Zinc – un antioxidant eficient; fortifică sistemul imunitar şi este indispensabil pentru buna funcţionare a metabolismului. Doza zilnică provine din carne de viţel, peşte, sardine, stridii, cereale şi arahide.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter