Mersul pe jos, cel mai bun exerciţiu

De Erika Chivu, pe

Chiar dacă nu pare un exerciţiu solicitant, mersul pe jos este excelent şi pentru a slăbi dar şi pentru a te menţine în formă. Trebuie doar sa stăpâneşti tehnicile corecte.

Mersul pe jos este o activitate aparent banală pentru că o facem în fiecare zi. Nu pare îndeajuns de solicitant pentru a ajuta la slăbit şi nici măcar pentru a-ţi face inima să bată mai repede.

De fapt, mersul este un exerciţiu foarte eficient şi, pe deasupra, uşor de făcut. Nu ai nevoie de echipament special – ajunge o pereche de pantofi sport şi nişte haine lejere – poţi să te antrenezi oriunde şi chiar poţi să încorporezi antrenamentul printre îndatoririle zilnice.

O persoană de 70 de kilograme, care merge cu şase kilometri pe oră poate să ardă aproape 300 de calorii în 60 de minute. Singura problemă este că mulţi dintre noi nu ştiu să meargă corect.

Pentru ca mersul pe jos să te ajute cu adevărat, trebuie să-l practici cel puţin 30 de minute – în mod ideal 60 de minute – pe zi. Viteza ideală este de aproximativ sase kilometri pe oră. Asta înseamnă că ar trebui să parcurgi nu mai puţin de doi kilometri în 15 minute pentru ca antrenamentul să fie eficient.

La fel de importantă este şi  tehnica. Dacă nu ştii să mergi corect, nu numai că nu arzi calorii la fel de multe, dar te poţi alege cu dureri musculare şi articulare.

O greşeală pe care o fac multe persoane se referă chiar la viteză. Avem impresia că, pentru a merge mai repede, trebuie să mărim pasul. De fapt, un mers rapid înseamnă paşi mai mulţi şi mai mici. Nu trebuie să întinzi mai mult piciorul din faţă ci să împingi puternic cu cel din spate.

Talpa nu este aruncată, pur şi simplu, în faţă, ci atinge solul mai întăi cu călcâiul, apoi se sprijină pe vârf. După câteva minute capeţi dureri de tibie dacă faci paşi rari şi mari sau dacă încerci să calci cu toată talpa.

Mai multă viteză poţi avea şi dacă îţi foloseşti braţele. Îndoaie coatele la 90 de grade şi mişcă braţele, în mod natural, în faţă şi în spate, ca şi cum ai alerga.  O altă greşeală importantă este poziţia spatelui.

Ţine coloana dreaptă, trage de umeri către spate şi priveşte înainte, nu în jos. Când ai spatele drept respiri mai bine şi nu mai ai nici dureri în zona lombară. Importanţi sunt şi pantofii pe care îi foloseşti. Alege pantofi sport, uşori, cu talpa flexibilă.

Dacă au talpa tare vei avea tendinţa de a arunca piciorul în faţă, fără să atingi solul cu călcâiul, apoi cu vârful.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter