Menopauza timpurie, risc de osteoporoză

De Erika Chivu, pe

Când te gândeşti la menopauză probabil îţi aminteşti de bunica ta. Deşi noi asociem menopauza cu bătrâneţea, ea se poate instala şi la femei mai tinere.
Caz în care vorbim de menopauză timpurie sau precoce.

„Vârsta medie pentru instalarea menopauzei este de 50 -51 ani cu limite între 42 şi  60 de ani. De aceea sub 40 de ani se poate vorbi de menopauza timpurie”, spune dr. Laura David, medic endocrinolog.

Simptomele sunt aceleaşi ca şi în cazul menopauzei „normale”:  menstruaţie absentă sau neregulată, mai abundentă sau mai uşoară ca de obicei, bufeuri de căldură, schimbări de dispoziţie, incontinenţă urinară, insomnie, libido scăzut, lipsa lubrifierii vaginale.

De multe ori medicii nu pot stabili care sunt cauzele menopauzei premature. În general, ea este asociată cu substanţele toxice, de la cele folosite în chimioterapie până la tutun, cu anumite infecţii virale, anomalii cromozomiale, boli autoimune sau metabolice, inclusiv diabetul zaharat. Uneori este o problemă moştenită. Dacă alte femei din familie au intrat la menopauză mai devreme decât ar fi fost normal, este posibil să ai şi tu aceeaşi problemă.

Absenţa menstruaţiei este, de obicei, simptomul care le aduce pe femei la medic şi, într-adevăr consultul este necesar pentru că amenoreea poate avea şi alte cauze. Iar prima dintre ele este, bineînţeles, sarcina. Nu sunt puţine cazurile în care femeile trecute de o anumită vârstă confundă sarcina cu o menopauză instalată prea devreme.

Testul de sarcină este prima măsură pe care o iau medicii în stabilirea diagnosticului. Daca el este negativ, urmează analize de sânge care vor stabili nivelul anumitor hormoni.

Este important ca menopauza prematură să fie diagnosticată la timp pentru că ea presupune unele complicaţii. Cea mai importantă dintre ele, ne-a explicat dr. Laura David, este osteoporoza. Estrogenul păstrează oasele puternice, iar femeile care au un nivel scăzut al acestui hormon riscă să dezvolte osteoporoza.

„Dar pe lângă aceasta boală mai pot apărea şi alte complicaţii. Spre exemplu vaginita atrofică şi cistita. De asemenea s-a constat şi cresterea incidenţei afecţiunilor cardio-vasculare în menopauză”, mai spune medicul.

Pentru prevenirea osteoporozei dr. David le recomandă pacientelor o activitate fizică adecvată, de 30-40 minute pe zi, şi „un regim alimentar echilibrat cu aport zilnic de 1200 – 1500 mg calciu din produse lactate, plus 800 UI vitamina D pe zi”. Dacă nu există contraindicaţii, medicii recomandă şi un tratament de substituţie hormonală.

Acesta presupune administrarea de estrogen, hormon care, în mod normal, este produs de ovare. Tratamentul înlătură simptomele deficienţei de estrogen, adică uscăciunea vaginală şi bufeurile de căldură.
O complicaţie care nu poate fi tratată, din păcate, este infertilitatea. O problemă reală atunci când menopauza precoce apare la o femeie tânără, ce nu are copii încă.

De multe ori se face o confuzie între menopauza precoce şi insuficienţa ovariană prematură (IOP). „Simptomele insuficienţei ovariene premature sunt asemănătoare celor din menopauză”, ne-a explicat dr. Laura David, „Totodata, în cazul menopauzei premature dispar în totalitate menstrele, în timp ce  femeile care suferă de insuficienţă ovariană prematură pot avea menstre sporadice”. Şi chiar au fost femei care au rămas însărcinate, în ciuda IOP.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter