Ce să mănânci în post ca să nu te îngraşi

De Erika Chivu, pe

Deşi scopul lui este cu totul altul, postul poate funcţiona şi ca o detoxifiere a organismului, dacă ştii cum să-l ţii corect. Dacă nu, tot ce obţii…
… este un exces de kilograme şi un deficit de energie.

Capcana carbohidraţilor

Chiar dacă e post, organismul tău are nevoie de toate cele trei grupe de nutrienţi, adică proteine, grăsimi şi carbohidraţi. Din păcate, mulţi dintre noi încearcă să suplinească lipsa alimentelor de origine animală consumând mai multe făinoase.

„Cei mai mulţi dintre cei care postesc cad în capcana carbohidraţilor. Adică, fac exces de pâine, paste făinoase şi cartofi care, deşi sunt alimente necesare organismului, trebuie consumate cu moderaţie” spune dr. Corina Zugravu, medic primar nutriţie şi igienă. Acestea îţi aduc nu numai kilograme în plus, ci şi o stare de oboseală permanentă provocată de fluctuaţiile glicemiei.

Mai bine consumă paste şi pâine doar din când în când şi caută să pui cât mai des pe masă produse bogate în proteine şi grăsimi sănătoase.

Alimentaţia ta trebuie să cuprindă şi legume crude sau gătite la aburi, dar şi fructe, desertul perfect pentru post. Desigur, nu trebuie să lipsească grăsimile şi cum nu poţi consuma grăsimi animale, va trebui să le înlocuieşti cu cele vegetale. După majoritatea nutriţioniştilor, grăsimile bune nu îngrasă decât dacă le combini cu carbohidraţi. 

Grăsimile, importante şi în post

Pe lângă faptul că vei profita de zilele cu dezlegare la peşte, trebuie să ai grijă ca în fiecare zi să consumi salate de legume cu ulei vegetal, margarine de nouă generaţie sau seminţe şi fructe oleaginoase.

Acestea pot reprezenta şi o gustare delicioasă, dar sănătoasă şi de post. „Nucile, migdalele, fisticul, seminţele de dovleac sau floarea soarelui, merele sunt doar câteva exemple de gustări potrivite perioadei postului. De asemenea, citricele sunt surse importante de vitamine de care organismul nostru are nevoie mai mult ca oricând în această perioadă” spune dr. Corina Zugravu.

Medicul recomandă fasolea, mazarea, soia şi lintea ca surse de proteine, care pot inlocui cu succes carnea, fara a-ţi aduce şi kilograme în plus.

Să nu uităm hidratarea care este importantă mai ales în perioada postului: supe de legume, ceaiuri, sucuri naturale şi desigur, apă.

Află şi cu ce să înlocuieşti carnea dacă ţii post!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter