Arată că îţi pasă de miile de tineri români seropozitivi

Acesta este îndemnul la umanitate lansat de UNOPA cu ocazia zilei de luptă împotriva HIV, pe site-ul www.iamademana.ro
1 decembrie e o dată care se marchează prin diverse manifestaţii în toată lumea, şi asta nu pentru că este Ziua Naţională a României, ci Ziua Internaţională de luptă împotriva HIV/SIDA. Potrivit statisticilor realizate de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „prof. Dr. Matei Balş„ 50% dintre românii afectaţi de această maladie au cel mult 24 de ani, iar 65% dintre ei au devenit seropozitivi fără vina lor, în copilărie, prin infecţii contactate din vina sistemului sanitar în anii 1988-1990.

Pentru a atrage atenţia asupra dramei trăite de aceşti tineri şi pentru a-i încuraja să continue lupta cu HIV, pentru a duce o viaţă cât mai aproape de normalitate, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din România (UNOPA), cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti şi al Fundaţiei “Prof. Dr. Matei Balş”, lansează campania “IA-MĂ DE MÂNĂ! ARATĂ CĂ ÎŢI PASĂ!”.
Pe site-ul special creat pentru această campanie, www.iamademana.ro, oricine îşi poate arăta sprijinul printr-un simplu click de susţinere, scriind un mesaj de încurajare a pacienţilor sau îndemnându-şi prietenii să îl acceseze şi să-şi arate sprijinul. Mesajele de susţinere vor ajunge, prin intermediul UNOPA, chiar la tinerii care se luptă cu această boală. Sprijinul simbolic poate fi oferit, de asemenea, pe pagina de Facebook sau pe contul de Twitter al organizaţiei.

Orice ajutor şi încurajare dată pe site, pe Facebook sau pe Twitter le va da tinerilor pacienţi forţa pentru a continua să lupte pentru viaţa lor!
Tot în cadrul acestei campanii, voluntarii campaniei “Ia-mă de mână! Arată că îţi pasă!”, au organizat pe 29 noiembrie, un flash mob lângă magazinul Unirea din Piaţa Unirii, pentru a crea o fundă umană, prin înlănţuirea mâinilor participanţilor la această acţiune, în semn simbolic de solidaritate. Participanţii au purtat un obiect vestimentar de culoare roşie, culoarea asociată cu această boală la nivel internaţional.
Despre HIV/ SIDA:

•    HIV este virusul care duce la apariţia SIDA şi reprezintă acronimul denumirii Virusul Imunodeficienţei Umane. Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV) este un agent patogen care atacă iniţial celulele din sistemul imunitar, o anumită categorie de celule albe numite limfocite T4. Virusul se multiplică în interiorul acestora şi le distruge, scăzând astfel aparărea naturală a organismului împotriva infecţiilor şi a bolilor.
•    Stadiul SIDA (acronimul denumirii Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) apare când starea generală a pacientului infectat cu HIV se agravează evident şi progresiv, când apar infecţii oportuniste, cancere, encefalopatie HIV sau aşa numitul „wasting syndrome” (ce constă în scădere ponderală marcată şi de oboseală extremă).                                                                                                                                                                                                                                    
•    HIV NU se transmite prin:
Prin atingerea obiectelor pe care le foloseşte o persoană infectată: pix, caiet, carte, telefon;
Prin aer (tuse sau strănut);
Prin apă (băi, bazine utilizate împreună cu un seropozitiv);
Prin relaţii sociale: dacă lucrezi sau stai lângă o persoană seropozitivă; dacă iei masa cu o persoană seropozitivă sau făcând alte lucruri din viaţa de zi cu zi; dacă utilizezi vesela în comun cu o persoană infectată HIV (acelaşi săpun, prosop pentru a ne şterge pe faţă şi mâini); dacă îmbrățișezi sau dai mâna cu o persoană seropozitivă;
Prin sărut (numai în cazul în care ambii parteneri au răni semnificative deschise în gură sau gingii sângerânde, sărutul prezintă risc de infectare);
Contact sexual protejat.
•    Căile de transmitere a infecţiei HIV sunt: relaţii sexuale neprotejate cu o persoană infectată, utilizarea aceluiaşi ac de seringă cu o persoană infectată, transmitere de la mamă infectată la nou-născut, prin contact rană pe rană, prin transfuzii de sânge (tot mai rar pentru că, în prezent, sângele este acum testat şi relativ sigur).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter