Învinge depresia! Învaţă să-ţi cultivi optimismul!

A şti să găseşti întotdeauna o parte bună a lucrurilor, să înveţi ceva din fiecare lecţie pe care ţi-o dă viaţa este o artă. O artă care se poate deprinde în timp, cu multă răbdare, perseverenţă şi mai ales optimism.

Fă pace cu tine însăţi

De multe ori, tendinţa de a ne analiza sub lupă, de a ne face autocritica poate alunga orice urmă de optimism. Calităţile, oricât de multe ar fi ele, pălesc în comparaţie cu defectele, care uneori ne acaparează mintea şi ne fac să ne pierdem încrederea în noi însene. Însă, ce poate fi mai rău decât să-ţi îngreunezi singură situaţia punând accent pe ceea ce-ţi lipseşte, în loc să valorifici ceea ce ai deja?! Cu o asemenea atitudine, nu vei îmbunătăţi lucrurile. Mai bine, reaminteşte-ţi că nimeni nu e perfect şi acceptă-te aşa cum eşti. Odată ce ai făcut pace cu tine, începe să-ţi pui în valoare atuurile. Pe parcurs, s-ar putea să-ţi mai descoperi şi alte calităţi.

Află ce este important pentru tine

Ceea ce este important pentru alţii s-ar putea să nu fie important pentru tine şi invers. De aceea, pentru a avea cât mai multe satisfacţii de la viaţă, e bine să afli şi să stabileşti din timp ce contează pentru tine cu adevărat.
În plus, este foarte important să faci tot posibilul ca să nu te abaţi de la drumul propus. Şi cum optimismul este mai degrabă un act de voinţă decât unul reflex, odată ce vei şti pentru ce lupţi, vei descoperi în tine o voinţă de fier şi o putere nebănuită de a crede în reuşită.

Stabileşte-ţi obiective tangibile

În viaţă, jocurile sunt făcute după nişte reguli complicate, adesea greu de înţeles. De aceea, e foarte puţin probabil ca lucrurile să ne iasă întotdeauna aşa cum ne-am fi dorit, aşa cum speram. Asta nu înseamnă însă că ar trebui să laşi o nereuşită de moment să-ţi ştirbească visurile sau să-ţi reteze din elanul de a-ţi mai face alte planuri. Important e ca aceste planuri şi aşteptări ale tale vizavi de realizarea lor să nu fie prea mari. Pentru că, nimic de zis, e foarte bine să ai visuri, să-ţi faci mereu planuri, însă măcar un dram de realism atenuează decepţia dată de un eşec. Pentru asta, fă-ţi planuri realiste, care pot fi atinse, pornind încet, cu paşi mici. Şi nu-ţi pierde nicio clipă speranţa.

Relativizează problemele zilnice

„La vie en rose” nu există decât în închipuirea artiştilor, ar spune un pesimist convins. Este adevărat, viaţa nu e făcută numai din momente frumoase şi plăcute. Poate că n-ar mai avea niciun haz. Însă, „culoarea” fiecărei zile a vieţii tale depinde în mare măsură de atitudinea ta în faţa problemelor de zi cu zi. Ţi-a plecat autobuzul de sub nas, ţi-ai uitat portofelul acasă, ţi-au mers toate de-a-ndoaselea într-o zi? Nimic din toate astea nu este irecuperabil. Aşadar, în loc să-ţi consumi energia enervându-te din cauza acestor mici impedimente, ar trebui să acorzi atenţie şi să te bucuri de ceea ce contează cu adevărat.

Bucură-te de prezent

Acordă fiecărui moment atenţia şi importanţa cuvenite şi nu uita că fiecare clipă este unică. Şi, dacă niciun nor negru nu se arată la orizontul prezentului, bucură-te cu intensitate de liniştea momentană şi fă-ţi plinul cu energie pentru viitor. Învaţă ceva din experienţele trecutului, încercând să nu repeţi greşelile. Fructifică la maximum prezentul şi nu-l lăsa să treacă de parcă ar fi mai puţin important. Cât despre viitor, nu te grăbi să-l anticipezi şi, cu atât mai puţin, să te gândeşti cu strângere de inimă la ceea ce îţi va oferi.

Destăinuie-te unui jurnal

O simplă foaie de hârtie poate căpăta puteri terapeutice dacă o foloseşti pentru a-ţi „spune păsurile”. Prin urmare, binefacerile aduse de un jurnal în care înşiri zilnic neliniştile care te apasă sunt şi mai mari. El va fi prietenul loial şi sincer care te va asculta pe îndelete, oferindu-ţi ocazia de a te descărca şi de a reflecta mai bine asupra problemelor tale. Cine ştie, gândind la problemele prezente, s-ar putea să găseşti şi câteva soluţii pentru viitor.

Nu dramatiza, gândeşte constructiv

Cu puţină voinţă, poţi muta munţii din loc, spune o vorbă din bătrâni. Aşadar, orice problemă are o rezolvare, totul este să o abordezi cu o atitudine potrivită. De aceea, nu reacţiona de parcă ar fi sfârşitul lumii şi nu te pierde cu firea atunci când eşti în impas. Ai încredere în tine, în capacitatea ta de a găsi soluţii. Începe cu felul de a gândi. Aşa, de pildă, în loc să gândeşti „Vai, sunt pierdută!” sau „E o situaţie fără rezolvare”, spune „Trebuie să existe o soluţie, sigur o voi găsi!”. Dacă vei gândi astfel, şansele tale de a rezolva problema vor creşte. De asemenea, în loc să exagerezi în privinţa problemei, e preferabil să exagerezi în privinţa capacităţii de a găsi soluţia potrivită.

5 trucuri pentru a avea o atitudine pozitivă

1 Ia lucrurile aşa cum vin şi învaţă să te accepţi aşa cum eşti.
2 Trăieşte cu intensitate şi conştientizează importanţa fiecărui moment.
3 Încearcă să înveţi în fiecare zi câte ceva.
4 Acceptă-ţi trecutul şi lasă regretele la o parte.
5 Bucură-te de viaţă şi de surprizele pe care ţi le oferă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter