Boli de care să te ferești primăvara

De Libertatea pentru femei, pe

Și-a făcut mai greu simțită prezența în acest an. Totuși, primăvara, cu toată frumusețea ei, poate fi neiertătoare, când vine vorba de sănătate. Iată cum te fereşti de bolile de primăvară!
Odată cu sosirea mult-așteptatei primăveri, soarele timid poate face mult rău. Căci alergenii, virusurile și bacteriile revin la viață. Organismul e vlăguit și predispus la boli de primăvară, mai ales când sistemul imunitar nu e în formă.

MERGI LA MEDIC!

Indiferent dacă suferi de o boală sau nu, tot e bine să-ți faci un control la început de primăvară. Un set de analize complet nu strică. Măcar să iasă bune, că nu ai nimic de pierdut. Iată care sunt posibilele boli cu care te-ai putea confrunta în acest sezon, indiferent de vârstă:

Astenie de primăvară sau anemie?

Specialiștii spun că 90% dintre pacienții care acuză simptome pe care le cred specifice anemiei suferă, de fapt, de astenie. Mai precis, dacă te simți obosită, amețită, nu înseamnă neapărat că ești anemi-că. Analizele de sânge înlătură suspiciunea anemiei, dacă e cazul. Iar astenia e cauzată de efortul organismului de a se adapta la schimbarea de anotimp și se manifestă prin lipsa energiei, nervozitate, melancolie, insomnie și apatie.

Alergiile sunt „vedete” primăvara

Dacă-ți curge nasul, strănuți, te mănâncă pielea, îți lăcrimează sau te „înțeapă” ochii, ia legătura cu un alergolog. Umiditatea caracteristică aerului primăverii aduce și probleme pentru cei predispuși. Persoanele cu astm au mult de suferit. În plus, mucoasa oculară e afectată în acest sezon, iar conjunctivita alergică creează probleme mari.

Problemele digestive, boli de primăvară

Gastrita, ulcerul și virozele digestive debutează sau se agravează în această perioadă. În ce privește afecțiunile gastrice, se produce inflamaţia mucoasei, numită medical gastroduodenită, care, în stadii avansate, duce la apariția așa-numitelor nișe. Crizele sunt insuportabile și se finalizează, de obicei, la spital. Virusurile care dau naștere afecțiunilor respiratorii pot avea și manifestări digestive agresive. Diareea și enterocolita se numără printre ele. Și nu se tratează cu antibiotice!

Depresia nu iartă nici primăvara

Deși ar trebui să fie prilej de bucurie, primăvara face ca unele persoane să sufere. Tulburarea afectivă e cunoscută ca depresie de primăvară. Cel afectat se simte copleșit, deși toți sunt veseli în jur. Dacă persistă, poate fi un episod depresiv major. Acesta „implică dispoziția depresivă și anhedonia. Tulburarea somnului, schimbarea obiceiurilor alimentare sau chiar refuzul mâncării îl completează. Depresia și nefericirea nu sunt același lucru. Dispoziţia depresivă are loc în ciuda realității. Gândurile «negre» se adună și persoana poate ajunge să intre în panică în prezența unui pesimism rezistent. Anhedonia e pierderea abilității de a experimenta plăcere în lucruri care, anterior, o generau. Nu e vorba de sim-ple activități. Individul se plânge că nu-și mai poate iubi părinții, copiii, prietenii…”, explică dr. Diaconu.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter