Cum poţi să îţi întăreşti sistemul imunitar

De Unica.ro, pe

Lupta cu bacteriile şi virusurile este una grea, dar, cu puţin ajutor, organismul tău va trece cu bine acest test şi va învinge toate bolile.
Doar un sistem imunitar puternic te va ajuta sa treci peste anotimpul rece fără sa te îmbolnăveşti.

Secundă de secundă celulele sistemului nostru imunitar se luptă cu bacteriile şi virusurile, pentru a preveni eventualele îmbolnăviri şi infecţii. Dacă nu putem scădea numărul virusurilor din mediul în care trăim, putem cel puţin să ne întărim sistemul imunitar, astfel încât acesta să nu se lase învins.

Fructe şi legume de 5 ori pe zi!

O alimentaţie bogată în vitamine şi minerale te va ajuta să treci cu bine prin anotimpul rece. Sursele cele mai importante sunt legumele şi fructele proaspete, care ar trebui consumate de cinci ori pe zi. Produsele din cereale integrale, lactatele şi peştele sunt de asemenea indicate. Bea până la doi litri de apă pe zi, suc de mere sau ceaiuri neîndulcite. Renunţă, pe cât se poate, la sare şi la prăjelile în grăsime încinsă, dar nu evita tradiţionalul usturoi – efectele sale benefice au fost de mult dovedite.

Apelează la suplimentele nutritive!

Dacă stilul tău de viaţă nu îţi permite să te hrăneşti sănătos sau ai nevoie de mai multe substanţe vitale (te afli la vârsta a treia, practici sport de performanţă, fumezi sau trebuie să faci faţă situaţiilor de stress), atunci apelează cu încredere la vitaminele şi suplimentele minerale sub formă medicamentoasa. Zincul are un efect foarte puternic de întărire a sistemului imunitar, iar farmacistul şi medicul tău îţi pot recomanda şi alte substanţe de care ai nevoie.

Ieşi la aer, indiferent de vreme!

Aerul proaspăt este necesar organismului, chiar dacă vremea de afară nu este tocmai bună. Dacă plouă sau bate vântul, îmbracâ-te atât cât să nu îţi fie frig şi ieşi la plimbare. Plimbarea va îmbunătăţi circulaţia sângelui şi va fi benefică mucoaselor, care au de suferit, cel mai adesea, din cauza aerului condiţionat şi a căldurii din camere.

Dormi cel puţin 8 ore!

Stresul, agitaţia şi somnul insuficient slăbesc sistemul imunitar. Exerciţiile regulate de relaxare şi pauzele sunt absolut necesare pentru a menţine puterea de protecţie împotriva virusurilor la un nivel satisfăcător. Necesitatea somnului de opt ore nu este doar un mit – aceasta este perioada în care sistemul tău imunitar îşi reface forţele.

Căleşte-ti organismul!

Pregâteşte-ţi organismul din timp ca să facă faţă la „marea încercare”. Variaţiile de temperatură fac bine la circulaţie şi ajută la evitarea unui şoc al organismului atunci când va fi nevoit să suporte astfel de variaţii. Deschide fereastra larg dimineaţa şi respiră aerul rece. Nu evita duşurile alternative (fierbinte – rece) decât în cazul în care ai probleme cu inima.
Foloseşte puterea plantelor!

Gălbenelele, cătina, măceşele, mugurii de pin, coada calului şi sunătoarea sunt toate plante care te pot ajuta să ai un organism rezistent. Cel mai eficient remediu natural pare însă a fi echinacea, o plantă sălbatică provenită din America de Nord.

Scapă de obiceiurile nesănătoase!

Alcoolul şi nicotină slăbesc sistemul imunitar şi pot favoriza apariţia infecţiilor gripale. Dacă nu poţi renunţa de tot la ele, consumâ-le măcar cu măsură. Dacă ai de ales între ceai fierbinte şi vin fiert pentru a te încălzi când îţi este frig, alege-l pe primul. Rezultatele vor fi mai rapide.

Evită spaţiile supraîncălzite!

Aerul uscat afectează mucoasa nazală, iar multe bacterii şi virusurile se înmulţesc în condiţii de uscăciune. Poţi evita acest lucru punând vase cu apă pe calorifere sau în apropierea surselor de căldură, pentru a umidifica aerul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter