Iarna, anotimpul infarcturilor si al hipotermiei

De Erika Chivu, pe

Frigul măreşte riscul de infarct şi, în anumite condiţii, poate să ducă la hipotermie, o stare caracterizată prin temperatură corporală sub 35 de grade Celsius.
Temperaturile extreme măresc riscul de infarct, informează Reuters, care citează o cercetare realizată în Londra.

Opt studii diferite au arătat că atunci când scade temperatura, se înregistrează mai multe cazuri de infarct.

De exemplu, într-un oraş în care, în mod normal, apar 10 infarcturi pe zi, în perioadele reci, există între 11 şi 15 cazuri. Dar acesta nu este singurul risc în anotimpul rece.

Hipotermia, un pericol real

Imediat ce temperaturile scad, jurnalele de ştiri încep să anunţe primele cazuri de persoane care au murit de frig, la propriu.

Se întâmplă cel mai des bătrânilor care locuiesc singuri, în case insuficient încălzite, dar poate să facă hipotermie orice persoană care se expune un timp îndelungat unor temperaturi foarte scăzute.

Andrei Dascălu, salvmanontist în cadrul Serviciului de Salvamont Sinaia, ne-a spus că se confruntă relativ des cu asemenea cazuri.

Hipotermia se instalează treptat, dar uneori procesul nu durează mai mult de o oră, iar persoana afectată nici măcar nu-şi dă seama ce i se intâmplă.

La început, sângele se retrage din extremităţi, pentru a asigura funcţionarea organelor vitale. Aşa apar degerăturile. Dar, ne-a explicat Andrei Dascălu, temperatura corpului ajunge să scadă atât de mult încât, până la urmă încetează şi funcţionarea organelor vitale: ficatul, creierul, inima.

Persoana afectată este somnolentă şi, în mod paradoxal, are o senzaţie plăcută, de căldură. Nu-şi dă seama ce i se intâmplă pentru că simptomele apar treptat, iar starea de confuzie, asociată cu hipotermia o împiedică să gândească clar.  

Alcoolul nu ajută

Salvatorii montani ne avertizează că încălzirea corpului trebuie să se facă treptat, cu un grad pe oră, altfel este periculos şi, în mod normal, primul ajutor îl oferă doar persoanele cu pregătire de specialitate.

Tot ce poţi face pentru o persoană hipotermică este să-i schimbi hainele cu unele uscate. În ciuda a ceea ce vedem în filme, alcoolul nu ajută. Băuturile alcoolice dau o senzaţie de căldură pe moment, însă dăunează cirulaţiei sanguine, deci ar putea să grăbească instalarea hipotermiei.

De fapt, ne-a explicat Andrei Dascalu, hainele ude (chiar şi de la transpiraţie) sunt principala cauză a hipotermiei. Nu contează cât de gros te-ai îmbrăcat, dacă stai în ploaie sau ninsoare. Este recomandat să avem la noi haine de schimb uscate, inclusiv lenjerie de corp, atunci când mergem în zone foarte reci.

Copiii mici sunt mai sensibili la frig

Adulţii sănătoşi nu ajung la hipotermie decât în situaţii deosebite: când merg la munte sau la ţară, când pescuiesc la copcă, etc. În schimb, bătrânii şi copiii mici pot să sufere de frig oricând, chiar şi în casă, dacă nu este încălzită cum se cuvine. La temperaturi pe care un adult sănătos le-ar suporta fără probleme, persoanele din categoriile de risc pot face hipotermii, mai uşoare sau mai grave.

O persoană hipotermică este semi-conştientă, letargică, confuză, tremură, vorbeşte cu greutate, are respiraţie lentă, superficială şi pulsul scăzut, iar, cu timpul îşi pierde cunoştinţa. O hipotermie uşoară poate să treacă neobservată pentru că se manifestă prin simptome foarte vagi: oboseală, apatie, ameţeală, greaţă.

Mămicile trebuie să fie atente la sugari şi copiii mici, care nu sunt pregătiţi să reziste unor temperaturi extreme. Un sugar care suferă de frig este neobişnuit de liniştit şi refuză hrana. Pielea este foarte rece şi poate să capete o culoare roşie intensă.

Cea mai eficientă metodă de prim ajutor constă în scoaterea hainelor şi contactul cu pielea caldă a mamei. Nu se foloseşte apă fierbinte sau alte surse de căldură intensă, pentru că incalzirea prea rapidă poate duce la stop cardiac.

Foto:
Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter