Grăsimile dăunează inteligenţei

De Erika Chivu, pe

Se ştie că dieta bogată în grăsimi duce, pe termen lung, la boli cardiovasculare. Dar se pare că efectele ei sunt vizibile şi pe termen scurt: mâncarea grasă „prosteşte”.
Dacă ai una din acele zile în care te mişti greu, gândeşti încet şi nu-ţi iese nimic cum trebuie, gândeşte-te la ce ai mâncat în ultimul timp.

Un studiu al universităţii din Oxford, citat de site-ul Daily Mail a stabilit că o alimentaţie bogată în grăsimi ne afectează capacitatea fizică şi intelectuală. Iar acest proces are loc într-o perioadă relativ scurtă, de aproximativ o lună.  Din fericire, efectul este reversibil.

Cercetătorii ştiau deja că o dietă bogată în grăsimi duce la boli grave pe termen lung, aşa că au vrut să vadă care sunt efectele pe termen scurt. Astfel au aflat că grăsimile din mâncare măresc nivelul unei proteine ce reduce eficienţa inimii. Aşa se explică faptul că, mâncând multe grăsimi, obosim mai uşor şi avem un randament scăzut în activităţile fizice.

În ce priveşte efectele asupra creierului, explicaţia este bazată pe teoriile lui Darwin. Creierul uman lucrează la capacitate maximă în perioadele de foamete căci avem nevoie de rapiditate în gândire şi putere de concentrare pentru a găsi mâncare. Bineînţeles că astăzi nu este foarte greu să te hrăneşti dar, cu mii de ani în urma, oamenii luptau pentru hrana lor şi aveau nevoie de putere fizică şi psihică.

Atunci când mănânci multe grăsimi, creierul tău consideră că este o perioadă de belşug, aşa că se relaxează, căci nu ai nevoie să lupţi pentru mâncare. Dieta bogată în grăsimi anulează instinctul de vânător, acela care ne ajută să fim concentraţi şi rapizi în gândire. Altfel spus, capacitatea cognitivă este redusă.

Ce este de făcut? Scoate din alimentaţia ta produsele bogate în grăsimi şi mai ales în grăsimi saturate. În această categorie intră mezelurile, carnea grasă de porc, pielea de pe carnea de pui, dulciurile (au grăsimi hidrogenate), margarina, chips-urile, produsele fast-food, prăjelile, lactatele nedegresate.

Bineînteles că nu trebuie să eviţi cu totul grăsimile. Cele vegetale, nesaturate, sunt benefice pentru sistemul cardiovascular şi necesare pentru asimilarea anumitor vitamine. Poţi consuma uleiuri vegetale, nuci, alune, seminţe de in.

Pentru a-şi asigura o minte „ascuţită”, mănâncă multe legume şi fructe proaspete şi ai grijă să te ridici de la masă când te-ai săturat, nu atunci când te doare deja stomacul.

Specialiştii recomandă ca 30% din caloriile pe care le consumăm zilnic să provină din grăsimi. Totuşi, mulţi dintre noi depăşesc 40% sau chiar 50%.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter