Energizantele nu te energizează

De Erika Chivu, pe

Deşi sunt la modă, energizantele nu sunt neapărat benefice. Poate că îţi dau energie, dar implică şi anumite riscuri, mai ales dacă faci excese. Secretul este moderaţia.
Energizantul nu este o băutură răcoritoare

Care este diferenţa între un energizant şi un suc? Sau între un energizant şi o băutură pentru sportivi? Sucul conţine apă, arome şi coloranţi. Nu are nicio influenţă asupra organismului sau, cel puţin, nu pe termen scurt.

Băuturile pentru sportivi conţin, pe lângă apă şi arome, electroliţi (sodiu, potasiu). Ele sunt menite să refacă sau să păstreze nivelul optim de hidratare în timpul şi după antrenament.  

În schimb, energizantele sunt făcute, după cum spune şi numele, ca să-ţi dea energie fizică şi psihică. Dacă eşti studentă şi înveţi mult, dacă lucrezi des peste program sau eşti foarte ocupată probabil că ai încercat, măcar o dată, un energizant.

De reţinut că un energizant nu este totuna cu un suc şi nu trebuie consumat ca atare căci poate conţine substanţe care sunt periculoase în cantităţi mari.  

Taurina este un aminoacid natural  

Una dintre substanţele cele mai des folosite în energizante este taurina. În ciuda numelui, taurina nu provine de la taur. Singura legătură este că a fost sintetizată pentru prima dată din bilă de taur.

Substanţă este secretată şi de ficatul uman, dar se găseşte şi în mâncare, mai ales în fructe de mare şi carne. Taurina joacă un rol în funcţionarea musculaturii şi în controlul tensiuni arteriale, dar în ce priveşte capacitatea ei de a ne da energie nu s-a stabilit nimic clar. Se spune că ar îmbunătăţi concentrarea, memoria şi starea de spirit, dar deocamdată acest lucru nu a fost dovedit.
   
Al doilea „atu” al băuturilor energizante este cofeina, o altă substanţă controversată. Unii spun că este benefică, alţii spun că nu se deosebeşte cu nimic de alte droguri.

Cert este că, în corpul tău, declanşează o relaţie în lanţ care te face să simţi că ai avea mai multă energie când, de fapt, nu este aşa.
 
Unele energizante conţin vitamine din grupul B, despre care se crede că ar îmbunătăţi energia (din nou, nu există nicio dovadă în acest sens), inositol, carnitina sau efedrină, un stimulant al sistemului nervos central care este des folosit în produsele pentru slăbit. Pe lista de ingrediente poţi să găseşti şi extracte din plante, cum este guarana, ginsengul sau ginkgo biloba.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter