Diete: 9 mituri despre slăbit şi adevărul pe care trebuie să-l afli

De Sandra Sarbu, pe

Ciocolata îngraşă, slăbeşti mai repede dacă nu mănânci dimineaţa sau totul ţine de metabolism – acestea sunt doar câteva dintre ideile care ajung la noi atunci când ne interesăm de diete. Nimic mai fals! Află adevărul:
„Fereşte-te de carbohidraţi”
Carbohidraţii sunt o sursă importantă de energie, dar nu toţi sunt la fel. Ca să slăbeşti trebuie să limitezi consumul de carbohidraţi procesaţi, cum sunt cei din pâinea albă sau cornuri. În schimb te boţi bucura de carbohidraţii complecşi, buni, din boabe (cum sunt cele de fasole sau mazăre) şi cereale integrale. Nu uita nici de fructe şi legume, care conţin nutrienţi şi fibre, au puţine calorii şi ajută în curele de slăbire.
„Legumele congelate sunt mai puţin hrănitoare decât cele proaspete”
Acest lucru este adevărat doar dacă te hrăneşti din propria grădină. Fructele şi legumele culese când sunt coapte îşi pierd calităţile hrănitoare în timpul transportului şi cât stau în frigiderul tău. În schimb fructele şi legumele congelate reţin o cantitate mai mare de nutrienţi, pentru că sunt congelate imediat după ce sunt culese. Pentru diete, alege produsele congelate fără aditivi.
„Colesterolul din ouă este nesănătos”
Un ou are 213 miligrame de colesterol, iar experţii spun că limita pe zi, în timpul dietei, este de 300 de miligrame. În caz că suferi de diabet, boli cardiovasculare sau ai mult colesterol în organism, este indicat să mănânci nu mai mult de două ouă pe săptămână. De asemenea, colesterolul se găseşte în gălbenuş, aşa că poţi consuma câte albuşuri vrei.
Diete: 9 mituri despre slăbit şi adevărul pe care trebuie să-l afli
„Dacă nu mănânci de dimineaţă slăbeşti mai repede”
Complet fals! Dacă eviţi mesele importante ale zilei poţi ajunge să te îngraşi, în loc să slăbeşti. Masa de dimineaţă este digerată mai uşor în timpul zilei şi îţi dă mai multă energie. Dacă tu nu mănânci de dimineaţă ajungi să mănânci mai multe calorii la celelalte mese.
„Combină anumite alimente în dietă”
Sunt câţiva care susţin că dacă mănânci combinaţii de anumite alimente, vei slăbi mai uşor. Incorect! Fiecare produs în sine este o combinaţie de proteine, grăsimi şi carbohidraţi. Nu slăbeşti pentru că le combini, ci pentru că mănânci mai puţine calorii.
„Genele tale determină metabolismul şi greutatea”
Greşit! Genele sunt responsabile doar pentru 25% din greutatea ta corporală, iar restul ţine de comportamentul tău. Poţi slăbi repede combinând alimente cu puţine calorii şi multe exerciţii fizice. Şi îţi poţi îmbunătăţi metabolismul la orice vârstă făcând exerciţii ce îţi cresc rezistenţa şi puterea fizică.
„Dimineaţa este cel mai bun moment pentru exerciţii”
De fapt cel mai potrivit moment să faci exerciţii este atunci când ai timp. Arzi acelaşi număr de calorii oricând faci exerciţii, deşi sunt unele studii care arată că cei care aleargă dimineaţa ajung să facă un obicei din asta.
„Corpul tău nu arde grăsimi decât dacă faci exerciţii mai mult de 20 de minute”
Fals! Organismul tău arde grăsimi în permanenţă, fie că faci exerciţii sau nu. Ca să arzi cât mai multe calorii într-un timp scurt trebuie să faci exerciţii, dar tu alegi cât timp petreci.
„Nu mânca înainte de o ocazie specială”
În niciun caz! Nu te înfometa o zi întreagă, pentru că la evenimentul la care mergi vei avea o scuză să mănânci mult şi prost. Mai bine mănâncă mai puţin la fiecare masă, începând cu câteva zile înainte de eveniment şi fă mai multe exerciţii.
Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter