Dietă: Am mâncat… dar tot mi-e foame

De Libertatea pentru femei, pe

Sunt unele alimente sau băuturi care îţi fac cu ochiul, dar după ce le consumi, îţi fac şi mai multă poftă de mâncare ori te satură, însă pentru puţin timp. Medicul specialist îţi dezvăluie care sunt acestea, dar şi motivul pentru care au acest efect asupra organismului.

►HAMBURGERI/CHEESEBURGERI

În principiu, aceste produse nu ar trebui să provoace senzaţia de foame, ci ar trebui să te sature pentru multă vreme, fiind o combinaţie de pâine, carne, ceva legume şi brânză. Contează însă calitatea alimentelor din care sunt preparate, acestea fiind în multe cazuri produse din făină excesiv rafinată, carne de slabă calitate şi multă grăsime. În final, rezultă un preparat cu valoare calorică mare şi valoare nutriţională scăzută.

► Dulciuri şi produse de patiserie

Dulciurile şi, în general, alimentele care conţin zahăr şi zaharuri simple induc o secreţie rapidă de insulină la nivelul pancreasului, ceea ce face ca aceste glucide să fie scoase în scurt timp din sânge. Urmarea e scăderea glicemiei, însoţită de o senzaţie intensă de foame. În consecinţă, persoana va fi tentată să con-
sume din nou un aliment dulce, pentru a-şi regla glicemia.

► Gumă de mestecat

Induce senzaţia de foame prin faptul că actul de masticaţie fără ingestia reală de alimente reprezintă un semnal fals pe care îl dăm organismului. Pe moment, poate să inhibe senzaţia de foame, însă, după un timp, aceasta revine, evident din cauza faptului că în realitate nu am consumat nimic.

► Băuturi alcoolice

Aproape toate băuturile alcoolice, dar în special cele care au un conţinut mai ridicat de alcool, irită mucoasa gastrică. Din acest motiv, apare un real disconfort. Este o senzaţie uşor dureroasă, asemenea unei arsuri, la nivelul stomacului, cu mici crampe, iar aceste simptome pot fi des confundate cu senzaţia de poftă de mâncare.

► Sucuri dietetice

La un moment dat, se presupunea că gustul dulce al acestora, neînsoţit de un aport caloric real (deci un semnal fals pentru organism), ar putea să stimuleze consumul excesiv de alimente (mai ales dulci). Însă studii recente au indicat că această presupunere nu e adevărată. Sucurile dietetice sunt de fapt apă cu îndulcitori hipocalorici şi coloranţi, deci nu influenţează senzaţia de saţietate, iar foamea reapare.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter