Descoperire de proporţii în medicina românească

De Erika Chivu, pe

Nu numai străinii fac descoperiri care vor revoluţiona medicina. Cercetătorii români de la Institutul „Victor Babeş” au descoperit niste celule necunoscute…
… până acum, care lucrând împreună cu celulele stem ar putea ajuta la refacerea miocardului după infarct.

Noile celule, care şi-au primit numele de telocite, au fost descoperite întâmplător, în timpul unor cercetări asupra mucoasei gastrice şi intestinale. „În timpul studiilor am văzut în pancreas că învelişul celulelor stem şi nişte prelungiri nu sunt doar celulele stem, ci altceva. Atunci am descoperit celulele telocite”, a anunţat academician prof. dr. Laurenţiu Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale.

„Una dintre cele mai interesante descoperiri este legată de prezenţa şi rolul telocitelor în reparaţia cardiacă după infarct miocardic, implicarea acestora fiind de maximă importanţă, în condiţiile în care în România mortalitatea prin boli cardiovascvulare este pe locul întâi în Europa” a mai declarat cercetătorul pentru Mediafax.

Telocitele sunt celule mici, dar au prelungiri foarte lungi, asemănătoare cu cele ale neuronilor. Sunt prezente aproape în toate organele, dar nu pot fi văzute la microscopul obişnuit, fiind sub limita lui de detecţie.

Specialiştii români spun că existenţa telocitelor a fost confirmată prin metode diferite de studii realizate în Italia, Germania, Anglia şi China.

Pentru moment, cercetătorii români încearcă să izoleze şi să multiplice telocitele. Ei cred că tratamentele cu celule stem vor fi mult mai eficiente dacă ele sunt asociate cu noile celule.

Analizând celulele nou-descoperite, cercetătorii au ajuns la concluzia că inima şi creierul uman au capacitatea de regenerare, până acum considerată apanajul exclusiv al ficatului.

„Până la 25 de ani, inima oamenilor se poate regenera cam unu la sută pe an, iar la vârstnici cam 0,5 la sută pe an. Telocitele şi celulele stem pot ajuta la regenerarea cordului, a creierului în urma unor leziuni „, a declarat dr. Mihaela Gherghiceanu citată de Mediafax.

Din păcate, descoperirea necesită mult timp pentru a putea fi studiată. Se estimează că abia peste 10 ani telocitele vor putea fi folosite in spitale.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter