De ce nu mai trece răceala?

De Erika Chivu, pe

O răceala ar trebui să treacă în maximum două săptămâni. Dacă durează mai mult de atât probabil că faci anumite greşeli care îţi prelungesc suferinţa. Află care sunt acestea!
Exagerezi cu spray-urile nazale

Spray-urile cu substanţe decongestionante te ajută să respiri mai uşor, aşa că sunt foarte tentate. Dar ele nu îndepărtează secreţiile din sistemul respirator, ci doar le usucă, făcându-le mai greu de eliminat.

Mai mult, dacă foloseşti un astfel de spray pentru mai mult de câteva zile, rişti să dezvolţi toleranţă, deci vei avea nevoie de tot mai mult, iar substanţele decongestionante au şi efecte secundare.

Concluzia: un spray nazal te poate ajuta dacă nu respiri cum trebuie, însă nu trebuie să exagerezi pentru că nu faci decât să-ţi prelungeşti suferinţa.

Nu eşti răcită, de fapt

Poate că pare greu de crezut, însă unele persoane confundă răceala cu alte boli. De fapt, nici nu e de mirare pentru că simptomele sunt asemănătoare, de exemplu, în cazul alergiilor şi sinuzitelor.

Când ai şi dureri musculare, oboseală şi o stare generală proastă, probabil că este vorba de o răceală, dar chiar şi aşa, consultă medicul dacă simptomele nu încetează când ar trebui, pentru a vedea dacă eşti răcită sau ai o altă boală. Nu este exclus să-ţi dai seama că te-ai tratat greşit.

Ai făcut o suprainfecţie

Vorbim de o suprainfecţie atunci când, pe fondul unui sistem imunitar slăbit de răceală, ai făcut şi o infecţie bacteriană. Cel mai adesea este vorba de o sinuzită, o infecţie a sinusurilor, care se manifestă prin dureri în zona feţei, febră şi secreţii nazale galbene sau verzui.

Otita, faringita, bronşita, pneumonia sunt alte complicaţii posibile. În aceste cazuri poate fi nevoie de tratament cu antibiotice, deci trebuie să te adresezi medicului de familie.

Nu te odihneşti suficient

Nimeni nu ar vrea ca o răceală sau o gripa să-i strice planurile pe următoarele săptămâni, dar dacă nici acum nu te odihneşti… Somnul este foarte important pentru un sistem imunitar puternic. El te poate ajuta să previi boala, dar şi să scapi mai repede de ea dacă s-a instalat deja. Nu-ţi putem spune câte ore trebuie să dormi pe noapte. Va trebui să-ţi dai seama singură care sunt nevoile organismului tău.

Poate că nu e momentul să-ţi iei zile libere, dar e mai bine şi pentru tine, şi pentru colegi dacă stai acasă.

Nu te hidratezi suficient

Când eşti răcită ai nevoie de mai multe lichide, iar dacă nu te hidratezi cum se cuvine, este posibil ca simptomele să dureze mai mult. O cantitate mare de lichide consumată zilnic subţiază secreţiile nazale şi le face mai uşor de eliminat.

Nu e musai să bei litri întregi de apă. Încearcă ceaiuri la temperatura camerei, sucuri naturale şi supă călduţă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter