Cum tratezi dinţii sensibili

De Revista Unica, pe

Pentru milioane de oameni, sensibilitatea dinţilor e un fenomen care le face existenţa un calvar. Durerea şi disconfortul îi împiedică să se bucure de cele mai mărunte lucruri ale vieţii. Din fericire, există soluţii.
Dacă n-aş fi supravieţuit torturii dinţilor sensibili eu însămi, nici n-aş fi avut curaj să mă apuc să dau sfaturi. Dar amintirea zilelor – şi mai ales a nopţilor – în care fiecare vag curent de aer ce-mi trecea printre buze se solda ba cu dureri care-mi amărau existenţa, ba cu străfulgerări ce mă duceau cu gândul la tehnicile doctorului Mengele, nu mă lasă să tac: trebuie să vă spun ce aveţi de făcut în această situaţie.

De ce ai dinţi sensibili? Dacă ideea unei îngheţate sau a unei băuturi fierbinţi te supune şi pe tine la experienţe dureroase sau dacă clătitul dinţilor cu apă rece te face să te înfiori, e clar că ai această pro-blemă. Unii oameni suferă la diferenţele de temperatură, alţii au sensibilitate la dulciuri. Pentru unii durerea e trecătoare, pentru alţii e permanentă. Asta se întâmplă din cauza micilor fisuri care apar în smalţul dinţilor şi care lasă expusă substanţa moale a dintelui, dentina. Dacă aceasta este descoperită, dintele devine automat sensibil.
Dentina e o substanţă poroasă, traversată de milioane de canale care ajung de la zona exterioară, izolată în mod normal de smalţ, până la pulpa dintelui, unde se află terminaţiile nervoase. Acest lucru se întâmplă fie de la periaj excesiv sau agresiv, fie de la uzura dinţilor, ce apare prin contactul firesc dintre dinţi şi prin scrâşnirea lor (bru-xism). O altă cauză este eroziunea smalţului dentar de la băuturile şi alimentele acide, dar şi de la tratamentele de albire.

Ai vreo şansă să scapi? Desigur. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să mergi la dentist. Specialistul te va întreba despre obiceiurile alimentare, despre modul în care îţi cureţi dinţii şi te va examina. De
exemplu, dacă ai plombe metalice sau din amalgam de sodiu, sensibilitatea apare frecvent, din cauză că aceste materiale sunt bune conducătoare de căldură, ceea ce înseamnă că temperatura alimentelor ajunge aproape instantaneu la terminaţiile nervoase.
Dacă sensibilitatea este mare, poţi primi un tratament chiar în cabinet şi apoi unul pentru acasă: paste de dinţi sau geluri bogate în staniu şi în fluor sau o pastă de dinţi special creată pentru îngrijirea dinţilor sensibili, pe bază de potasiu, stronţiu sau NovaMin- o nouă tehnologie avansată pe bază de fosfat de calciu. Unul dintre cele mai noi produse de pe piaţă este extrem de performant: conţine minerale similare celor din structura naturală a dinţilor şi formează un strat nou asemănător hidro-xiapatitei pe suprafaţa dentinei expuse şi în interiorul tubulilor dentinari. Aplicată prin periaj, noua pastă de dinţi identifică şi repară zonele sensibile ale dintelui.

7 metode de prevenire

1 Spală-te cu pastă de dinţi pentru dinţi sensibili de două ori pe zi, chiar şi după ce sensibilitatea dentinară a încetat.
2 Foloseşte o periuţă cu peri moi şi spală-te pe dinţi cu mişcări circulare. Evită să freci dinţii excesiv.
3 Schimbă-ţi periuţele la două-trei luni, şi chiar mai des dacă ai fost răcită sau dacă vezi că periuţa s-a uzat.
4 Dacă scrâşneşti din dinţi în somn, dentistul ţi-ar putea recomanda o gutieră specială în timpul nopţii.
5 Evită alimentele dulci şi băuturile acidulate.
6 Consultă-te cu dentistul înainte de a face un tratament de albire.
7 Clăteşte-te cu apă de gură cu fluorură de sodium după fiecare masă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter