Cum tratezi durerile de cap

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 09 februarie 2022, 12:39

Află de ce te doare capul şi ce e de făcut când durerea nu cedează.

Toţi oamenii au suferit, cel puţin o dată în viaţă, de dureri de cap. Există însă anumite simptome care ascund o afecţiune mai gravă, numită migrenă.
În jur de 8% din bărbaţi si 16-24% din femei suferă de migrenă. Doar jumătate din cei afectaţi de această boală apelează la un doctor pentru a se trata, iar doar 30% urmează un tratament regulat.

Migrena nu este o afecţiune uşoară.

Când începe să te doară capul şi vezi că durerea nu cedează în câteva ore, ai face orice ca să scapi de ea. De aceea este foarte important să previi, dar şi să ştii ce e recomandat atunci când încep crizele puternice de migrenă.

Cum o recunoşti?

Migrena reprezintă o durere de cap foarte puternică, ce revine în mod periodic şi este însoţită de greaţă şi intoleranţă faţă de lumină şi zgomote puternice, urmată de somnolenţă şi extenuare. Boala poate apărea la orice vârstă, dar cel mai des se instalează după pubertate, iar după 40 de ani riscul de apariţie scade considerabil. Procesul propriu-zis care generează migrenele este lărgirea sau îngustarea rapidă a pereţilor vaselor de sânge în creier. Regularitatea cu care se manifestă este variabilă. Durerile se pot repeta frecvent, pentru ca apoi săptămâni, luni sau chiar ani să nu se mai manifeste.

Care sunt cauzele?


Cauzele bolii nu au fost încă definitiv stabilite. Tocmai de aceea, migrena este considerată o durere de cap primară. Unele studii arată că migrena se moşteneşte şi că, în 70-80% din cazuri, este transmisă de la părinţi la copii. Alţi cercetători susţin însă că de moştenit se moşteneşte nu boala, ci predispoziţia sistemului vascular al creierului către anumite reacţii la diferiţi factori excitanţi. Cercetătorii presupun că un rol important în apariţia bolii îl au şi tulburările schimbului de procese neuro-chimice: insuficienţa prelucrării serotoninei, o substanţă activă din punct de vedere biologic, care contribuie la transmiterea unui impuls nervos. Astfel sunt transmise semnale care modifică ritmul anumitor organe cum ar fi inima, muşchii, intestinul.

Tipuri de migrene

Există două feluri de migrenă: migrena simplă şi migrena cu aură.

Migrena simplă se manifestă în 70% dintre cazuri şi este de obicei însoţită de stări de greaţă, vărsături şi sensibilitate crescută la lumină şi zgomot.

Cum se declanşează?

Există diferiţi factori care determină declanşarea crizelor de migrenă, Aceşti factori pot fi: stresul, vinul roşu, ciocolata, alcoolul, suprasolicitarea fizică, stările conflictuale, menstruaţia (la 10% dintre femei migrenele apar în timpul menstruaţiei), pilulele contraceptive sau lumina orbitoare.
Criza se instalează progresiv şi poate dura între 4 şi 72 ore. Accesul de migrena se anunţă prin apariţia depresiei şi a somnolenţei, urmate de instalarea unei dureri de cap foarte puternică. Senzaţiile din timpul crizei sunt localizate de obicei în zona frunţii şi a globului ocular, cel mai adesea în partea dreaptă. Migrena cu aură este mai gravă şi este întotdeauna anunţată de tulburări vizuale, senzitive şi motorii. Unii pacienţi văd linii în zig zag şi puncte de diferite culori sau au iluzii optice. Toate aceste simptome dispar după cel mult o oră, facând loc cefaleei. La femei, migrena cu aură creşte riscul apariţiei apoplexiei, respectiv pierderea bruscă a cunoştinţei şi sensibilităţii, cauzată de obi-
cei de o hemoragie cerebrală.

Cum o tratezi?

Nu există un tratament pe termen scurt al migrenei. Pe termen lung trebuie combinate metodele medicamentoase cu cele nemedicamen-toase. Când se declanşează accesul, este important ca cel afectat să se retragă într-o cameră întunecată şi răcoroasă şi să doarmă.

Compresele calde au şi ele un efect benefic, iar la stadiile uşoare de migrenă sunt indicate analgezicele obişnuite. Celor care au atacuri de migrenă de mai mult de trei ori pe lună li se recomandă un tratament medicamentos regulat, ţinându-se cont de efectele secundare ale medicamentelor. Folosirea medicamentelor în exces şi fără sfatul medicului poate duce la agravarea bolii.

Acupunctura dă şi ea rezultate în cazul migrenei, însă sunt necesare mai multe şedinţe, în funcţie de fiecare organism. În perioada dintre accesele de migrenă un rol important îl joacă dieta, din care trebuie excluse alcoolul şi produsele care conţin tiromină, cum ar fi: ciocolata, nucile, citricele, fasolea, roşiile, ţelina şi brânzeturile.

O viaţă echilibrată poate preveni adesea crizele de migrenă. Dacă descoperi ce îţi declanşează boala, te vei putea feri mult mai uşor.

Stiati că…

…unii cercetători cred că există o anumită personalitate predispusă migrenelor? Aceasta se caracterizează prin excitabilitate ridicată, susceptibilitate, conştiinciozitate, nivel ridicat de exigenţă şi lipsă de indulgenţă faţă de greşelile celorlalţi, Totuşi, această supoziţie nu a fost dovedită.

Iata cum poti sa folosesti ceaiuri pentru durerilor de cap!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter