Cum scapi de astenia de primăvară

De Lumea Femeilor, pe

Deşi n-ai lucrat pe brânci la serviciu şi ai dormit bine peste noapte, dimineaţa te simţi epuizată şi fără chef de viaţă. Orice efort te oboseşte. De ce? Probabil, suferi de astenie
Odată cu încălzirea vremii, se face tot mai simţită astenia de primăvară – o stare de oboseală generală, însoţită de slăbiciune fizică. Ştii care este motivul principal? Fiindcă a venit primăvara, rezerva ta de vitamine este pe sfârşite şi nu mai acoperă necesităţile organismului.

Care sunt simptomele asteniei?

Te plângi de lipsa tonusului, de scăderea formei fizice, de o stare de rău pe care nu poţi s-o defineşti. Ţi-ai făcut analizele medicale şi rezultatele investigaţiilor sunt bune. Cu toate astea, nu eşti deloc în apele tale. În ochii celor din jur eşti într-o stare bună de sănătate şi totuşi te simţi obosită, fără chef de viaţă.

Trecerea bruscă de la temperatura rece la cea caldă poate produce aşa-zisa astenie de primăvară. Este vorba despre o stare de slăbiciune generală a organismului, manifestată prin oboseală, care poate antrena insuficienţe funcţionale multiple. Uneori, oboseala se instaurează la cel mai mic efort (cum ar fi mersul) sau la un efort susţinut (urcatul scărilor). Apar palpitaţiile, gâfâi la cel mai mic efort, simţi cum îţi pulsează tâmplele. Alteori, oboseala îţi cuprinde muşchii, care încep să te doară şi te simţi epuizată.

Astenia poate fi însoţită de tremurături şi slăbiciune a picioarelor, spasme (cârcei), senzaţie de leşin. Lipsa de sete în cursul zilei poate apărea şi ea, dar, atunci când apare senzaţia de accentuare a oboselii, asociată cu un disconfort psihic, apare şi senzaţia urgentă de a bea apă. Aceste simptome sunt determinate de alimentaţia săracă în vitamine, de lipsa soarelui şi a mişcării, de statul prelungit în faţa televizorului în timpul iernii.

Cum poţi scăpa de ea

Spre deosebire de oboseală, astenia nu dispare prin repausul obişnuit. Astenia poate avea diverse cauze şi se poate prezenta sub diferite aspecte, afectând în mod preponderent sfera psihică, fizică, intelectuală sau sexuală. Dar rare sunt cazurile în care toate aceste forme nu interacţionează. Astfel, scăderea potenţialului fizic duce la reducerea apetitului sexual sau la o mică depresie psihică şi provoacă o scădere a capacităţilor intelectuale.

Pentru a te simţi mai bine, optează pentru un regim alimentar bogat în fibre, fructe şi legume proaspete, miere, ginseng, vitamine, minerale, antioxidanţi, dar nu uita de terapia comportamentală: zâmbeşte, ieşi în parc când e soare, bucură-te de viaţă. Toate categoriile de vârstă sunt vulnerabile în faţa asteniei, dar în special persoanele stresate, copiii şi bătrânii. De regulă, femeile sunt mai afectate decât bărbaţii.

Astenia poate fi prevenită printr-o alimentaţie echilibrată, dar şi cu o medicaţie moderată. Pe lângă fructele şi legumele folosite în alimentaţie, se poate administra câte o tabletă de multivitamine timp de zece zile pentru adulţi, iar pentru copiii între un an şi 14 ani, câte o linguriţă/zi de sirop vitaminizant.

Primăvara, organismul are nevoie de tonifierea sistemului nervos şi cele mai indicate în acest sens ar fi plimbările în aer liber. Pentru suplinirea lipsei de vitamina D, e de preferat pentru adulţi expunerea la razele soarelui. Pentru copiii mici, doctorul recomandă administrarea de Vigantol, zilnic, câte 2-3 picături (în funcţie de vârstă), în toate lunile cu litera „r” inclusă în nume (ianuarie, februarie, martie, aprilie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie).

Cum îţi regăseşti vitalitatea de altădată?

E suficient să introduci în regimul tău zilnic următoarele alimente:
Cereale integrale – le poţi combina după gust: germeni de grâu, ovăz. Le poţi consuma fie la micul-dejun, cu lapte sau iaurt, fie la prânz, ca desert, cu o linguriţă de miere.
Numeroase legume şi fructe proaspete, pe care să le consumi oricând ai posibilitatea. Dintre legume, alege în special morcovii, varza verde şi roşie, spanacul, salata, acompaniate de ceapă, usturoi şi mărar. Dintre fructele crude, alege lămâile, portocalele şi merele, consumate ca atare sau sub formă de sucuri ori în salate. Dacă îţi plac fructele uscate, nu ezita să consumi în cantitate mare caise, prune sau struguri (stafide), cel puţin o dată pe zi. Pentru a face mai divers con-sumul de fucte şi legume, poţi recurge la prepararea unor cocteiluri delicioase, obţinute cu ajutorul unui storcător de fructe.
Mierea cu pâine prăjită sau băuturile îndulcite cu miere: o cană de suc de lămâie, proaspăt stors şi îndulcit cu o lingură mare de miere, poate suplini de minune micul-dejun zilnic. Dacă vrei să ţii post, măreşte numărul meselor şi urmează acest tratament naturist timp de o lună şi jumătate:
Ginseng – capsule: 3 g pe zi, timp de două săptămâni, apoi câte 2 g zilnic, timp de patru săptămâni (dimineaţa, înainte de masă şi cu o jumătate de oră înainte de prânz).
Polen – pudră: două linguri mari, dizolvate într-un pahar de apă sau de suc de fructe proaspete, îndulcit cu o linguriţă de miere. Acesta trebuie consumat dimineaţa, înainte de micul-dejun.
Magneziu – comprimate: 300 mg de magneziu pe zi, în două prize: dimineaţa, la micul-dejun şi la prânz.

Recomandări de plante medicinale

1. Angelica (Archangelica officinalis)
Se pune o linguriţă de fructe la 250 ml apă clocotită, se lasă 1 minut, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni/zi. Rădăcina se poate fierbe 1 minut, se răceşte şi se beau 2 căni/zi.
2. Cătina (Hippophae rhamnoides)
Ceai: o linguriţă de fructe, cu vârf, se opăresc cu 250 ml apă clocotită. Se zdrobesc fructele, se lasă 5 minute şi se strecoară. Se beau 2 căni/zi.
3. Păducelul (Crataegus monogyna)
Ceai infuzie: se foloseşte o linguriţă cu vârf cu flori şi frunze de păducel, la o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se lasă 1 minut, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni/zi din acest ceai. Ceai decoct: din fructele uscate de păducel, se pune o linguriţă cu vârf într-o cană cu apă rece. Se lasă 3 – 4 ore şi apoi se pune la fiert. Se lasă să fiarbă cam 2 minute şi se strecoară. Esenţă (tinctură) de păducel: frunzele şi fructele de păducel proaspăt culese se pun într-o sticlă şi se acoperă cu alcool rafinat, în concentraţie de 38%-40%. Sticla se pune timp de 10-14 zile în loc călduros şi însorit. Din esenţa obţinută se vor lua zilnic 4-10 picături.
4. Păpădia (Taraxacum officinale)
Mierea din păpădie se prepară astfel: 2 pumni de flori de păpădie (bine spălate) se pun într-un litru de apă rece şi se fierb. După ce dă în clocot, se ia vasul de pe foc şi se lasă, acoperit, până a doua zi. Se strecoară, se adaugă 1 kg zahăr şi puţină zeamă de lămâie şi se fierbe. Lichidul se evaporă. Se încearcă apoi cu o lingură ca mierea să nu fie prea vâscoasă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter