Cum îți influențează sărutul sănătatea

De Consuela Stratulat, pe

Sărutul nu are doar scopul de a apropia doi oameni, ci le afectează și sănătatea. Potrivit cercetătorilor, sărutul declanșează o mulțime de procese fiziologice, care îți întăresc imunitatea și îți fac corpul să arate mai bine. Află care sunt beneficiile sărutului, demonstrate științific.
Nu ar trebui să refuzi niciodată un sărut umed, potrivit specialiștilor de la webmd.com. Excesul de salivă ajută la înlăturarea plăcii bacteriene, iar stomatologii susțin chiar că, după masă, este la fel de eficient ca spălatul pe dinți.
Sărutul franțuzesc îți pune în mișcare toți mușchii de bază ai feței, iar unii cercetători susțin că acest exercițiu te menține tânără și te face să arăți mereu fericită.
Dr. Bryant Stamfort, de la Universitatea Louisville, spune că sărutul te ajută chiar să slăbești. „În timpul unui sărut pasional, poți arde două calorii pe minut”, potrivit lui Stamfort, citat de webmd.com.

Beneficiile sărutului asupra sănătății

Sărutul ajută la dilatarea vaselor de sânge și îți face inima să bată într-un ritm sănătos, reducând tensiunea arterială. Cercetările au stabilit chiar că acest obicei scade și colesterolul.
Dilatarea vaselor de sânge ajută și la eliminarea durerii, mai ales a migrenelor și a crampelor menstruale. Specialiștii recomandă chiar să înlocuiești fraza: „nu în seara asta, mă doare capul”, cu „mă doare capul, te rog să mă săruți”.
Sărutul te poate ajuta chiar să scapi de alergii, pentru că scade nivelul de anticorpi IgE, responsabili cu eliminarea histaminei. Histamina poate cauza simptome specifice alergiilor, precum strănutul și lăcrimarea ochilor.
Atunci când faci schimb de salivă, dai și iei câteva bacterii noi, iar corpul tău este obligat să producă anticorpi, crescându-ți imunitatea.
Studiile au arătat că sărutul prelungește viața bărbaților cu 5 ani. Cercetătorii au observat acest aspect, după ce au analizat viața unor cupluri căsătorite, care obișnuiau să se sărute des. Pentru femei nu s-a demonstrat, însă, același beneficiu.

Sărutul te ajută să scapi de stres

Sărutul și toate celelalte lucruri care se petrec între doi îndrăgostiți te ajută să rămâi puternic și să trăiești mai mult. În plus, este o metodă bună de a scăpa de stres. În momentul în care te săruți, nu te mai gândești la nimic, te liniștești și elimini anxietatea.  Masajul crește nivelul de oxitocină, hormonul care te liniștește și îți dă senzația de fericire. Același lucru se întâmplă și când te săruți, iar partenerul îți masează ușor buzele.
Foto Shutterstock.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter