Cum alegem alimentele sănătoase când mergem la cumpărături. Sfaturi de la Cori Grămescu

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 15 decembrie 2020, 14:42

Specialiștii în nutriție și medicii recomandă consumul alimentelor cât mai naturale și sănătoase, dar la cât de ofertantă este piața alimentelor multora dintre noi le este foarte greu să aleagă produsele adecvate unei alimentații corecte.

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție și fondatorul unei platforme de diete personalizate a oferit câteva sfaturi în legătură cu detaliile de care trebuie să ținem cont când mergem la cumpărături.

„De multe ori privim vizita la supermarket ca pe o experiență tentantă sau chiar periculoasa pentru dieta, însă dacă respectăm câteva reguli simple nu avem niciun motiv sa ne batem capul cu asta. Pentru un stil de viață sănătos este important ca majoritatea alegerilor alimentare să provină din alimente integrale, neprelucrate: legume, fructe, leguminoase, fasole, pește sălbatic, carne provenită de la animale crescute la sol sau chiar organică dacă avem ocazia, ouă, produse lactate și cereale integrale.

Citeşte şi: Exclusiv! De ce nu funcționează curele de slăbire? Cori Grămescu, despre secretul unei diete eficiente

Primul sfat pe care îl dau mereu clienților mei este să se ducă la cumpărături cu o listă bine stabilită de acasă. O organizare bună ne dă siguranța că nu vom achiziționa alimente din impuls și nu ne vom abate de la principiile noastre alimentare. Acesta este și motivul pentru care pentru a ușura munca clienților mei în cadrul platformei de diete yummdiet.com am dezvoltat o secțiune care cuprinde o listă de cumpărături cu toate alimentele și gramajul necesar pentru o săptămână a meniului personalizat generat.”, a explicat Cori Grămescu.

Expertul în nutriție ne sfătuiește ca atunci când cumpărăm alimente procesate și ambalate să citim întotdeauna eticheta mică de pe spatele produsului și să acordăm atenție la 5 aspecte:

Lista de ingrediente

„Ingredientele sunt listate în funcție de cantitatea lor din rețetă, așa că uitați-vă întotdeauna cu atenție la primele 3-5 ingrediente. Apoi aruncați o privire la lungimea listei de ingrediente. Cu cât un aliment este mai prelucrat, cu atât este mai lungă lista de ingrediente. Dacă primele 3-5 ingrediente sunt unele problematice pentru dieta pe care o urmați, de exemplu zahăr și alternative, grăsimi, făină, gluten, sau sună ca o lecție de chimie, nu cumpărați produsul”, explică coach-ul de lifestyle și nutriție, Cori Grămescu.

Citește gratuit ediția de decembrie a revistei Unica. O găsești AICI

Porția de consum

De asemenea, Cori ne spune că un alt aspect important prin care putem evalua calitatea nutrițională a unui produs este dimensiunea porției de servire trecută pe etichetă. „Majoritatea produselor alimentare nesănătoase sunt listate cu o porție ridicol de mică, ceea ce ne dă de multe ori impresia că aceste alimente nu sunt atât de nesănătoase și bogate în calorii și drept urmare ne fac să mâncăm cantități mari. De exemplu, porția de servire în cazul chipsurilor este de 25 de grame sau de 12 chipsuri, ori nimeni nu mănâncă doar 12 chipsuri vreodată.”

Citeşte şi: Cori Grămescu: Cum recunoaștem dietele de slăbire care nu dau rezultate și sunt periculoase

Atenție la cantitatea de grăsimi

Conform coach-ului de lifestyle și nutriție, Cori Grămescu, atunci când mergem la cumpărături ar trebui să căutăm produsele care conțin între 3 și 10 grame de grăsime pentru 100 grame de produs. În ceea ce privește grăsimile saturate, alimentele care ar trebui consumate ar trebui să conțină între 1 și 3,5 grame de grăsimi saturate pentru 100 grame de produs.

Atenție la cantitatea de zahăr

Un produs care conține mai mult de 22 de grame de zahar sau îndulcitori calorici pentru 100 grame produs are un conținut ridicat de zaharuri, iar dacă conține mai puțin de 5 grame de zahăr are un conținut scăzut de zahăr. „Alegeți produse care conțin mai puțin de 12 grame de zahăr dacă sunteți interesat să slăbiți, menținând în același timp un deficit caloric ușor.

Atenție și la cantitatea de sare

„Un produs care conține mai mult de 1,5 grame de sare are un conținut ridicat de sare, deci alegeți alimente care au mai puțin de 1 gram de sare pentru 100 de grame de produs”, a completat Cori Grămescu.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter