Totul despre testele de inteligenţă

De Erika Chivu, pe

Testele de inteligenţă „adevarate” se fac doar la psiholog şi pot prezice performanţele academice, dar nu şi reuşita în viaţa personală sau socială.
Controversa testelor de inteligenţă, a ceea ce măsoara ele şi a ceea ce înseamnă pentru societate a apărut odată cu primele teste dezvoltate de Alfred Binet şi nu s-a stins nici până astăzi.

Se comentează inteligenţa celebrităţilor, se realizează topuri, dar cu toate acestea puţini dintre noi ştiu totul despre coeficientul de inteligenţă (CI) şi felul cum se măsoară el.   

Testul de inteligenţă, doar la psiholog

Testele de inteligenţă pe care le găseşti în reviste sau pe internet nu sunt o măsură reală a inteligenţei tale. Poţi să le faci ca să te distrezi, dar atât.

Aceste teste „nu sunt validate, nu sunt etalonate şi prin urmare ele sunt utilizate mai mult de amuzament însă nu pentru a face predicţii despre diferite aspecte relevante”, ne-a explicat dr. Anca Dobrean, de la Romanian Psychological Testing Services, companie care se ocupă cu adaptarea în limba română a unor teste psihologice recunoscute internaţional şi cu publicarea de lucrări legate de sănătatea mentală.

Aşadar, un test psihologic, fie el de inteligenţă sau de alt tip, trebuie să fie nu numai tradus în limba română, ci şi adaptat contextului lingvistic şi cultural românesc.

„Un test psihologic este de fapt o măsură obiectivă şi standardizată a unui eşantion de comportamente”, explica dr. Dobrean. De exemplu, pentru a măsura nivelul depresiei la o persoană, aceasta trebuie să facă un test specific, iar rezultatul obţinut se raportează la un eşantion de subiecţi ce reprezintă cadrul de referinţă. Dacă rezultatul este mai mare decât media, persoana testată este depresivă.

Eşantionul de referinţă trebuie să fie format tot din români. „Avem nevoie de norme româneşti deoarece există unele dimensiuni psihologice care diferă de la o ţară la alta. De exemplu, în Europa, grecii au cel mai mare nivel de hiperactivitate, iar ţările nordice cel mai scăzut”, mai spune dr. Dobrean.  

100, nivelul mediu de inteligenţă

În ce priveşte inteligenţa, unele studii au arătat că germanii ar fi cei mai inteligenţi dintre europeni, urmaţi de olandezi şi polonezi.

De asemenea, specialistul ne mai atrage atenţia că testele pentru adulţi sunt diferite, atât cantitativ cât şi calitativ, de cele aplicate copiilor pentru că anumite abilităţi sunt specifice celor mari.

Coeficientul de inteligenţă pe care specialiştii îl consideră ca fiind mediu la ora actuală, pentru un adult, este de 100. „Ceea ce este peste 115 exprimă o inteligenţă peste medie, iar sub 85 exprimă un intelect slab dezvoltat”, explică specialistul de la Romanian Psychological Testing Services.

Ce spune despre tine coeficientul de inteligenţă

Deşi au apărut studii care leagă CI de diverse reuşite sau nereuşite, dr. Dobrean spune că un test de inteligenţă nu prezice succesul în viaţă, fericirea în cuplu sau numărul de prieteni pentru că toate acestea nu ţin doar de inteligenţă, ci şi de multe alte lucruri.

În schimb, „pe baza testelor clasice de inteligenţă putem face predicţii asupra numărului de ani de şcoală, asupra performanţelor şcolare sau academice. Dacă o persoană are un coeficient de inteligenţă mare este mai probabil să aibă note şcolare bune şi să termine o facultate cu rezultate bune comparativ cu o persoană care nu are un coeficient de inteligenţă mare”, spune specialistul.

Din păcate, nu îţi putem spune cum arată un test de inteligenţă „profesional”, pentru că întrebările din ele sunt protejate de drepturi de autor. Dr. Dobrean îi îndeamnă pe cei care vor să-şi afle CI să se adreseze unui psiholog.

Ce este, de fapt, inteligenţa?

Toată lumea vorbeşte despre inteligenţă, dar puţini ştiu ce este de fapt aceasta, iar mulţi dintre noi o confundă cu gradul de cultură sau cu educaţia. De-a lungul timpului, au apărut multe definiţii ale inteligenţei. Dintre toate, dr. Anca Dobrean o preferă pe cea a psihologului elveţian Jean Piaget: „Inteligenţa este ceea ce facem atunci când nu ştim ce să facem”.

„Inteligenţa este, în principal, asociată cu capacitatea de rezolvare de probleme, cu capacitatea de adaptare la mediu, cu capaciatea de abstractizare a unei persoane, viteza de procesare şi resursele utilizate”, ne-a mai declarat dr. Dobrean.

Cele mai inteligente personalităţi

Nu se ştie exact cine este cel mai inteligent om din lume, însă posibilii candidaţi sunt fizicianul coreean Kim Ung-Yong (un CI aproximativ de 210), americanul Christopher Michael Langan (195) şi Marilyn Vos Savant (186), tot dn SUA.

Printre personalităţile cele mai inteligente se numără şahistul Garry Kasparov, prim ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi fondatorul Microsoft, Bill Gates.   

Dintre actori, sunt cunoscuţi pentru inteligenţa lor James Woods (180), Sharon Stone (150), Madonna (140), Dolph Lundgren (160), David Duchovny (140) şi Jodie Foster (130).

Deşi nu se poate şti nimic sigur se bănuieşte că ar fi avut un CI mare şi Leonardo da Vinci, Goethe, Pascal, Martin Luther, George Washington, Charlotte Bronte, Benjamin Franklin, Cervantes, Darwin, Lincoln şi George Sand.

La polul opus se află Muhamad Ali (78), Andy Warhol (86), O.J. Simpson (89) şi, după spusele unora George W. Bush (91).

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter