Ce să mănânci ca să ai dinți sănătoși

De Sandra S., pe

Nu doar igiena orală este importantă pentru o dantură sănătoasă, ci și ceea ce mănânci. Dacă vrei să ai dinți sănătoși, ar trebui să ai grijă ce consumi:
Lactate pentru dinți sănătoși
Lactatele, în special cele crude, sunt pline de vitamine și minerale ce contribuie la menținerea dinților puternici. Acestea au calciu, vitaminele K2 și D3, magneziu și fosfor, toate substanțe necesare danturii tale. Pe acestea le poți găsi în kefirul de capră, brânzeturi crude și unturi organice (adică cele din lactele animalelor hrănite doar cu iarbă). Ideal este să mănânci astfel de produse cel puțin o dată pe săptămână.
Fructe proaspete
Fructele ușor acide îți curăță dinții și îi albesc, așa că este o idee bună să mănânci și fructe proaspete. Cel mai bine este să le mănânci cât mai devreme, în timpul zilei.
Proteine animale
Proteinele precum cele din ciorba de oase, fripturi de orice fel, pește și ouă sunt foarte sănătoase și necesare dinților sănătoși.
Vitamina D
Vitamina D ajută la absorbția calciului în organism, iar calciul întărește oasele și dinții. Stai la soare de dimineață (nu uita de crema cu factor de protecție solară) și consumă alimente bogate în Vitamina D3 și grăsimi sănătoase – ulei de măsline, ulei de cocos, avocado, măsline și somon.
Legume verzi
Consumă cât mai multe legume verzi, în special cele cu multe frunze verzi. Sunt bogate în fier și ajută la menținerea danturii sănătoase.
Ce ar trebui să eviți dacă vrei să ai o dantură sănătoasă
Nu mânca cereale, ci din contră, ar trebui să renunți la ele pe cât posibil. Unele studii au arătat că cerealele pot determina apariția cariilor dentare.
Nici sucurile carbogazoase, în special cele foarte colorate, nu ar trebui să facă parte din dieta ta. Pe lângă faptul că acidul poate ataca smalțul dinților, zahărul poate provoca apariția cariilor. În plus, coloranții artificiali îți îngălbenesc dinții.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter