Tot ce trebuie să ştii despre apa pe care o bei

De Unica.ro, pe

Fără mâncare am putea rezista 40 de zile, dar fără apă, doar cinci.

Hidratarea corpului este esenţială, aşa că află şi tu care e misterul lichidului care ne ţine în viaţă.

Specialiştii spun că în fiecare zi trebuie să consumăm cel puţin 1,5 litri de apă. Dacă bem mai puţin de atât, corpul se deshidratează, mai ales dacă obişnuim să consumăm şi cafea, cola, ceai negru sau alcool.

E sănătoasă apa minerală?

Da, aceasta oferă organismului  substanţe minerale vitale, cu atât mai importante pentru organism cu cât corpul transpiră. Între apa minerală plată şi cea carbogazoasă nu sunt diferenţe mari, ci mai mult diferenţe de gust. Doar persoanele cu un stomac sensibil  trebuie să evite consumul apei minerale carbogazoase. În orice caz, lipsa apei din organism scade randamentul muncii şi dă o stare de oboseală, şi slăbiciune. Fiecare apă minerală are o compoziţie proprie de minerale, de aceea este bine să acorzi atenţie acestei compoziţii când te hotărăşti pentru un sortiment sau altul de apă.

Atenţie la sodiu!

În cazul bebeluşilor şi al persoanelor hipertensive trebuie ţinut cont de cantitatea de sodiu din apă. Dacă se dă bebeluşilor apă minerală, aceasta trebuie să nu conţină mai mult de 20 mg sodiu la litru de apă. Acelaşi lucru se recomandă şi persoanelor cu hipertensiune.

Pro şi contra apei de la robinet

În majoritatea zonelor din ţară apa de la robinet este de calitate, însă conţine foarte puţine minerale. Dacă este transportată prin conducte vechi, atunci trebuie lăsată să curgă mai mult înainte de a fi băută sau folosită pentru ceai sau cafea. Util poate fi şi un filtru de apă care reţine bacteriile, paraziţii şi substanţele toxice, dar nu şi substanţele minerale.

Calculează-ţi necesarul de apă

Pentru a calcula exact de câtă apă ai nevoie pe zi, înmulţeşte cu 40 ml greutatea ta în kilograme. De exemplu, dacă ai 65 kg, necesarul tău de apă este 65x40ml = 2600 ml. Necesarul de lichide poate fi completat şi cu ceai de fructe sau de plante.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter