Cele mai frecvente boli de toamnă

De Erika Chivu, pe

Boala diareică acută, crize mai violente de ulcer şi gastrită, dispepsii, toxinfecţii alimentare, sunt câteva din problemele digestive pe care le aduce toamna.
Toamna aduce schimbări în ce priveşte regimul alimentar, comportamentul, psihicul, dar şi condiţiile meteo, toate acestea influenţând sănătatea sistemului digestiv, anunţă prof. dr. Mircea Diculescu, şeful Clinicii de Gastroenterologie de la Institutul clinic „Fundeni”.

Fructele şi legumele, pericol de toxinfecţie

Principala problemă o reprezintă schimbările regimului alimentar. În trecut, apariţia fructelor de toamnă, aducea multe cazuri de boli diareice acute. Acestea „nu mai constituie problemă de sezon odată cu occidentalizarea stilului nostru de viaţă şi existenţa fructelor şi legumelor de import pe tot timpul anului”, spune Prof. Dr. Diculescu citat de Agerpres.

Însă chiar şi aşa, trebuie să ţinem seama de regulile elementare de igienă, adică să spălăm foarte bine atât fructele, cât şi legumele proaspete, indiferent de provenienţa lor. Pe lângă urmele de pesticide, fructele pot fi contaminate cu bacterii precum Listeria, Salomonella sau E. Coli. Ajunge să ne gândim la toate mâinile murdare care le-au atins din momentul recoltării şi până când ajung pe mesele noastre.

Crizele de ulcer sunt mai puternice toamna

Specialistul aminteşte şi crizele de ulcer, care sunt mai frecvente şi mai puternice toamna şi primăvara. „Descoperirea epocală a legăturii dintre Helicobacter Pylori şi ulcer nu exclude toate mecanismele clasice de declanşare a acestei boli”, spune medicul, care recomandă „cumpătare la condimente, acrituri, băuturi alcoolice şi fumat. Mese mici şi dese, dacă ne ştim cu probleme de acest gen.”

Acelaşi gen de regim le va face bine şi celor care suferă de gastrită sau boala de reflux gastro-esofagian.

Pentru că toamna echivalează cu reluarea activităţilor obişnuite, stresul revine în prim plan, aducând şi bolile digestive cu care este asociat: dispepsia, sindromul colonului iritabil etc. Este bine totuşi să nu punem pe seama stresului toate simptomele digestive.

„Dacă au trecut deja 50 de toamne, simptomele de diaree, constipaţie, alternare constipaţie cu diaree, mai ales dacă se însoţesc de scădere în greutate sau de apariţia de sânge în scaun trebuie să ne facă să ne reîntâlnim cu medicul nostru de familie şi împreună să decidem ce e de făcut mai departe”, recomandă dr. Diculescu citat de Agerpres.

„Tulburelul” provoacă diaree acută

Specialistul ne aminteşte că în curand ne vom confrunta cu noi probleme digestive, cele provocate de aşa-zisul „tulburel”. Ar trebui să se abţină de la vinul nou cei care suferă de steatoze hepatice, hepatite sau ciroze. În rest, „un pahar de vin, din când în când, nu are de ce să facă rău aparatului digestiv”, spune dr. Diculescu.

Însă excesul poate fi dăunător inclusiv pentru cei cu ficatul şi pancreasul sănătoase, iar vinul incomplet fermentat poate duce la boli diareice acute.  
„Nu trebuie să uităm că şi distilatele din prune sau alte fructe chiar dacă sunt curate, adică fără adaos de alcool industrial, tot băuturi alcoolice sunt. Aceeaşi precauţie este necesară”, mai recomandă Ptof. Dr. Mircea Diculescu.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter