Bioterapia, tratamente cu larve şi viermi paraziţi

De Erika Chivu, pe

Te-ai lăsa tratată cu un pumn de viermi, o mână de lipitori sau un banc de peşti? În alte ţări, aceste metode capătă tot mai mult teren, fiind preferate de unii în locul tratamentelor clasice…
… cu pastile, intervenţii chirurgicale sau injecţii.

Nu e deloc plăcută vederii priveliştea oferită de viermişori, lipitori şi alte vieţuitoare care îţi dau fiori numai la auzul numelui, mai ales că ele sunt asociate, în imaginaţia noastră, cu boala.

Chiar şi aşa, bioterapia, adică folosirea unor organisme vii pentru diagnosticul şi tratamentul anumitor afecţiuni, este uneori preferată pentru că nu implică substanţe chimice şi nu are efectele secundare ale medicamentelor.

Caii, delfinii, pisicile şi alte animale la fel de prietenoase sunt folosite de mult timp pentru a trata probleme psihice, interacţiunea cu un animal fiind benefică şi pentru copii, dar şi pentru adulţi.

Hipoterapia, sau călăria terapeutică, foloseşte mişcările calulului ca tratament adjuvant în boli neuromotorii. Terapia îmbunătăţeşte tonusul muscular, echilibrul, coordonarea şi postura pacienţilor.

Delfinii sunt de mare ajutor în tratamentul copiilor cu autism, paralizii cerebrale sau boli genetice. Iar căţeii, după cum ştim cu toţii, sunt folosiţi de mult timp ca însoţitori pentru persoanele cu handicap.

Totuşi, bioterapia înseamnă mai mult de atât. Printre tratamentele alternative care fac parte din această disciplină se numără şi unele mai puţin plăcute.

Muştele şi viermii te vindecă de boli!

Este cazul tratamentelor cu larve de muşte, adică viermi. Aceştia sunt dezinfectaţi şi introduşi în rănile infectate. Ei îşi folosesc enzimele digestive pentru a descompune ţesutul bolnav, cu care, apoi, se hrănesc. Rana rămâne curată şi dezinfectată. Food and Drug administration din SUA a acceptat folosirea viermilor medicinali ca metodă terapeutică de uz uman şi veterinar, încă din 2004.

La fel de neplăcută pare a fi terapia helmintică, adică infestarea intenţionată cu viermi parazitari sau cu larvele lor. Aceştia pot să vindece afecţiuni autoimune, precum boala celiacă, boala Crohn sau colita ulcerativă, însă nu orice vierme este apt pentru a fi inclus în tratament.

Se folosesc doar paraziţi care nu se pot reproduce în organismul uman, care nu pot purta bacterii sau virusuri şi care nu se transmit cu uşurinţă la alţi oameni.

Infecţiile bacteriene se pot trata nu numai cu antibiotice, ci şi cu bacteriofagi, microorganisme care parazitează bacteriile, putând să le elimine complet.

Bacteriofagii introduşi în corpul bolnavului ar fi de preferat în locul tratamentelor mai moderne pentru că nu sunt toxici pentru ficat, nu omoară bacteriile „bune” din organism şi, în general, nu au alte efecte secundare. Deocamdată terapia cu bacteriofagi este legală doar în Georgia, aceasta fiind ţara în care s-au realizat cele mai multe studii în domeniu.

Căţeii nu sunt numai însoţitori pentru persoanele cu handicap. Aşa cum unii sunt antrenaţi pentru a depista bombe sau droguri, se pare că există şi câini care pot descoperi bolnavii de cancer doar mirosindu-le respiraţia sau urina. Chiar dacă mai este nevoie de multe studii până când căţeii vor fi parte a programelor de screening, începutul este promiţător.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter