Berea, inamicul depresiei?

De PR, pe

Cercetări recente au adus în atenția publicului un subiect interesant cu privire la efectele pozitive ale consumului de bere. Studiile relevă că cei care consumă bere în cantități moderate sunt expuși unui risc mai mic de a suferi din cauza depresiei, în comparație cu cei care nu consumă alcool sau îl consumă abuziv.
Peste 38.000 de persoane au participat la studiul comportamentelor de consum și sănătate mintală efectuat de institutul Nord-Trondelag Helath Study (Hunt Study) cu sediul în Norvegia. Cercetătorii, conduși de Christopher Jens Skogen de la Universitatea din Bergen în Norvegia, au constatat că cei care nu consumă deloc bere sau consumă în cantități foarte mari au fost predispuși să raporteze simptome de depresie, în comparație cu cei ce consumă bere în cantități moderate.
„Depresia este o boală reală, este o tulburare a stării afective, care duce la instalarea unei stări de tristețe sau de pierdere a speranței pentru o perioadă mai lungă de timp, iar berea poate fi un aliat în combaterea apariţiei acesteia. Ceea ce nu trebuie uitat însă este că efectul benefic al berii, şi în acest caz, se face simţit exclusiv în cazul în care este consumată în cantităţi moderate” spune Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
O posibilă explicație pentru legătura dintre non-băutori și depresie are o conotaţie de natură socială, această interdependenţă putând  fi pusă şi pe seama faptului că abstinenții au mai puțini prieteni apropiați decât consumatorii de alcool în general și bere în particular. Ei pot considera că este mai greu să dezvolte prietenii puternice, neavând avantajul berii ca liant social.
Cercetatorii sugerează, de asemenea, că în cazul celor care  nu consuma alcool pot fi identificate anumite trăsături de personalitate care conduc atât la abstinenţă, cât şi la depresie.
Desigur, abuzul de alcool este asociat cu depresia și alte rezultate nedorite și atat cercetatorii străini, cât și membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănănate și Nutriție, recomandă un consum moderat de bere, alături de o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter