Tu ştii cum să te aperi de bolile cu transmitere sexuală?

De Adina Radu, pe

Considerată chiar şi astăzi un subiect tabu, lipsa educaţiei sexuale ne situează printre cele mai ignorante ţări la acest capitol. Dacă SIDA, sifilisul şi hepatita sunt relativ cunoscute…
 …românii nu ştiu mai nimic despre celelalte boli cu transmitere sexuală la fel de grave, potrivit unui studiu recent, îngrijorător.

Astfel, candidoza, HPV, chlamidia, condiloame, vaginoza şi tricomonaza sunt boli cu transmitere sexuală extrem de grave, care afectează în special femeile, însă despre care doar un sfert din cei 600 de intervievaţi cunosc detalii despre acestea.

„Există un grad de familiaritate relativ scăzut în ceea ce priveşte multe dintre bolile cu transmitere sexuală (BTS) care afectează în special femeile. Chiar dacă sunt boli cu manifestare în principal la femei, ele obţin un grad de familiaritate sub medie chiar şi în rândul acestora”, se arată în studiul GfK România.

Dacă şi pentru tine sunt necunoscute aceste boli, află în continuare cum se manifestă acestea.  

Candidoza

Candidoza vaginală este cea mai frecventă infecţie genitală ce afectează, potrivit ultimelor studii, 75% dintre femei.  Atât femeile, cât şi bărbaţii pot avea candidoză fără să aibă vreun simptom, iar cauzele care provoacă această boală sunt foarte diverse.

De la lenjerie sintetică şi detergenţi puternici şi până la antibiotice sau alimente bogate în carbohidraţi (cartofi, pizza, pâine) sau zahăr (miere, fructoză, ciocolată etc.), toate pot cauza, într-o măsură mai mare sau mai mică, boala.

La femei, simptomele se manifestă prin scurgeri mai albe decat cele obişnuite, mâncărimi vulvare foarte intense şi dureri în timpul actului sexual, iar la bărbaţi, prin mâncărimi şi apariţia de bubiţe roşii în zona genitală.

HPV

Infecţia genitală cu HPV, sau Human Papilloma Virus, este una dintre cele mai răspândite BTS. Există peste 100 de tipuri de HPV, iar 30 dintre acestea se transmit pe cale sexuală.

Infecţia este produsa de virusul virusul uman papiloma care afectează organele din zona genitală şi anusul, iar simptomele vizibile sunt apariţiile de papiloame, o iritaţie care ia forma unei flori mici de conopidă.

Acestea pot apărea însă şi pe coapse.

Chlamidia

Infecţia cu Chlamydia Trachomatis se înscrie pe lista bolilor grave, fiind cu atât mai periculoasă, cu cât depistarea ei este una dificliă. Cunoscută ca „infecţia tăcută”, chlamidia degenerează în gonoree. Infecţia este produsă de bacterie „Chlamydia Trachomatis”, care afectează zona pelvină şi alte zone cum sunt gâtul sau ochii. La femei, afectează vaginul şi colul uterin, astfel că printre simptome se remarcă secreţiile sau sângerările anormale, iar la bărbaţi, dureri sau arsuri în timpul urinării.

Condiloame

Negii genitali, infecţie cunoscută şi sub numele de „condiloame”, reprezintă una dintre bolile HPV cu transmitere sexuală, condilomatoza genitală fiind produsă de acelaşi virus Papilloma.

Aceasta se transmite prin contact sexual neprotejat – vaginal, anal sau oral. Infecţia se manifestă prin apariţia negilor în zonele genitală, la bărbaţi şi femei deopotrivă, de culoare gri, roz sau roşu viu. Negii nu sunt întotdeauna vizibili cu ochiul liber.

Vaginoza

Cauza apariţiei vaginozei bacteriene este determinată de numărul mare de perteneri sexuali şi a contactelor sexuale neprotejate. Infecţia se manifestă printr-o secreţie vaginală albă şi omogenă.

Tricomonaza/ tricomoniaza

 
Boala este produsă de un parazit mic (Trichomonas vaginalis – protozoar unicelular) care se transmite pe cale sexuala de la un partener infectat. La femei, parazitul infectează de obicei vaginul, uretra, cervixul uterin, vezica urinară precum şi glandele din zona genitală, iar la bărbaţi, infecţia se dezvoltă la nivelul uretrei.

La femei, apar secreţii abundente gălbui mirositoare, dureri la micţiune şi chiar disconfort la nivelul abdomenului inferior, în timp ce la bărbaţi, apar iritaţii, secreţii şi senzaţii de usturime.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter