Vaccinul tetravalent anti-HPV are parte de rezultate considerabile

De Unica.ro, pe

În numai 4 ani de la introducerea programului de vaccinare anti-HPV, ca metodă de prevenție a apariției condiloamelor(verucilor) genitale în Australia, numărul femeilor cu vârste sub 21 de ani diagnosticate cu veruci genitale a scăzut de la 11,05% la 0.85%.
Australia a fost una dintre primele țări care au introdus, în 2007, vaccinul tetravalent recombinat împotriva HPV (eficient împotriva tipurilor 16 și 18 care cauzează cancerul de col uterin și împotriva tipurilor 6 și 11 care cauzează mai mult de 90% dintre cazurile de veruci genitale). Rata de răspuns a vaccinurilor a fost de aproximativ 80% pentru toate cele trei doze.
Începând cu anul 2013, guvernul australian a dat startul unui Program de Imunizare, în cadrul căruia vor fi vaccinați împotriva HPV și băieții cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. La baza acestei hotărâri,cel mai important argument a fost incidența crescută a cancerului orofaringian asociat cu HPV la bărbați.Specialiștii declară că, pe lângă prevenirea verucilor genitale și a cancerului anal, penian și orofaringian la bărbați, se așteaptă o creștere a imunității colective și o protecție indirectă a femeilor nevaccinate. De asemenea, programul de vaccinare destinat băieților ar putea duce la controlul și chiar eliminarea tipurilor de HPV în Australia.
Ca urmare a introducerii programului de vaccinare anti HPV in Australia, cercetătorii au descoperit și o reducere semnificativă a procentului de veruci genitale la femeile cu vârste între 21 și 30 de ani, de la 11.03% în 2007 la 3.1% în 2011. Totodată, procentul bărbaților sub 21 de ani cu veruci genitale a scăzut brusc, în aceeași perioadă, de la 21.01% la 2.2%.
Marea Britanie a introdus, de asemenea, vaccinul tetravalent recombinat începând cu septembrie 2012, după ce, anterior, optase pentru folosirea vaccinului bilavent din rațiuni economice. Experții în sănătate publică au luat această decizie după ce au constatat că eficiența acestuia împotriva verucilor genitale noi și recurente nu a fost conform așteptărilor.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter