5 beneficii surprinzătoare ale narcisismului

De Consuela Stratulat, pe

Poate nu știai, dar toți ne naștem narcisiști, iar în copilărie, nu ne gândim la altcineva decât la noi. Pe măsură ce creștem, începem să ținem cont și de ceilalți. Există, însă, oameni care nu pot depăși acel moment al vieții lor, în care erau în centrul atenției. Înainte să îi numești imaturi, află că această atitudine este, de fapt, benefică. Află ce înseamnă conceptul „narcisism sănătos” și ce părere au psihologii.
„Narcisismul sănătos” înseamnă aprecierea de sine care nu depășește limitele realității și se manifestă cu moderație.
Fiecare generație consideră că tinerii care vin din spate sunt doar o gașcă de narcisiști iresponsabili. Această părere are sens, având în vedere că tinerii sunt egoiști și devin atenți la ceilalți pe măsură ce îmbătrânesc. Un studiu recent a constatat că narcisismul sănătos de la finalul adolescenței și începutul vieții de adult ne ajută să ne căștigăm independența față de părinți și să facem față eșecurilor de care ne lovim în această perioadă.

Narcisismul scade anxietate și riscul de depresie

Narcisiștii au o încredere în sine mai mare, iar această stare scade nivelul de stres și îi menține fericiți. Pentru că au o părere bună despre ei,  îi impresionează mai ușor pe ceilalți.

Narcisiștii au mai multă grijă de ei

Un studiu din 2010 a arătat că oamenii cu un nivel sănătos de narcisism simt mai puțină anxietate socială atunci când fac exerciții fizice în grup și își lucrează mușchii mai des. Pentru că le pasă cum sunt percepuți de ceilalți, narcisiștii pun preț pe trupul lor și au grijă de el.

Narcisiștii își găsesc mai ușor un loc de muncă

Psihologii susțin că angajatorii îi favorizează pe cei cărora le pasă de cum arată și petrec timp îmbunătățindu-și aspectul fizic. În plus, încrederea și stima de sine sunt calități necesare pentru cineva care vrea un loc de muncă, având în vedere că interviul presupune să spui lucruri drăguțe despre tine. Nu este de mirare, așadar, că un studiu recent a stabilit că oamenii narcisiști au mai mult succes la interviurile de angajare decât candidații modești.

Narcisiștii construiesc relații mai puternice

Narcisismul în exces face ca o persoană să nu fie capabilă să mențină o relație. Un nivel sănătos ajută, însă. O persoană cu o părere bună de sine va avea nevoie de mai puțină atenție și nu va depinde de partener pentru a fi fericită, iar această situație duce la relații bune și solide.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter