Cum îţi ajuţi copilul să se pregătească pentru examene

De Lumea Femeilor, pe

Marea zi se apropie şi copilul tău devine din ce în ce mai agitat. Cât despre emoţiile tale, sunt mai mari decât atunci când aveai tu însăţi de susţinut examene! Ca să nu-i sporeşti panica, află cum
poţi să-l ajuţi ca să treacă mai uşor peste «probele de foc»

Sunt rare cazurile în care adolescenţii trec cu uşurinţă peste examene, mai ales când este vorba despre primele probe de acest fel din viaţa lor. Evident, în majoritatea lor, simt emoţiile – un trac firesc, mai ales când timpul până la examene e din ce în ce mai scurt, iar recapitulările nu sunt încă terminate.

Chiar şi cei care au învăţat toată materia au adesea senzaţia că nu mai ştiu nimic, că au creierul gol sau că sunt picaţi din Lună în faţa examinatorilor. Dar este doar o primă senzaţie, care apare o dată cu deschiderea subiectelor. Imediat ce va vedea despre ce este vorba, copilul pregătit îşi va „recăpăta” cunoştinţele şi va face faţă cu succes probei.

Totuşi, dacă îl ajuţi din vreme să-şi controleze emoţiile, vor creşte şi şansele de reuşită. Mai sunt câteva săptămâni până la ziua cea mare, aşa că urmează-ne sfaturile…

Renunţă la insistenţele zilnice

Dacă în timpul anului este normal să-l motivezi în fel şi chip ca să înveţe, acum este momentul să mai laşi frâiele din mână. În timpul recapitulărilor finale din aceste săptămâni, încearcă să fii mai indulgentă. Nu mai insista cu tot felul de reguli de comportament, de genul „fă-ţi curat în cameră!” sau „mai lasă-ţi prietenii în pace, că ai de învăţat!”

De regulă, adolescenţii se ajută reciproc în asimilarea cunoştinţelor, descoperind şi anihilând mai uşor eventualele goluri. Chiar dacă ţi se pare că atunci când se întâlnesc pierd vremea, lasă-ţi copilul să înveţe împreună cu un prieten. Îi va fi mai uşor să treacă peste obstacolele emoţionale.

Ajută-i memoria

Dacă vezi că l-a luat pe „nu” în braţe şi susţine că nu reţine nimic, că totul e pierdut, că degeaba învaţă, nu te descuraja. Roagă-l pe un ton calm să deschidă cartea, citiţi împreună o temă, apoi pune-l să scrie, din memorie, pe o foaie, titlul şi subtitlurile acelei teme.

Aşa îl vei convinge că memoria nu l-a trădat şi că mai are timp să recupereze ceea ce crede că e pierdut. Esenţial este să adopte o metodă bună de lucru pentru a eficientiza învăţarea materiilor care i se par imposibile.

Observă ce anume îl panichează

Este important să fii alături de el, fără să-i faci mereu observaţii sau să-l cicăleşti. Observă din umbră ce anume îl sperie mai tare: tracul, lipsa timpului, lipsa vitezei de lucru, frica de blocajele de memorie. După ce ai descoperit ce temeri are, asigură-l că mai are timp suficient pentru recapitulare şi fă-i un program realist pentru a-i demonstra acest lucru.

Exerciţiile de respiraţie şi o gândire pozitivă îl pot ajuta să-şi învingă emoţiile. Dacă este mai încet, fă cu el diverse exerciţii, cronometrând timpul. Toate aceste metode îi vor fi de folos la examen, când va şti să-şi gestioneze corect timpul.

Cât despre folosirea unei ciorne, aceasta este indicată atunci când nu e sigur pe cunoştinţele lui sau dacă simte nevoia să-şi ordoneze mai întâi ideile. Ebine să ştie că nu trebuie să-şi scrie pe ciornă întreaga lucrare. Nu va face decât să piardă foarte mult timp, fapt ce-i poate spori panica.

Supraveghează-i recapitulările

Este mai bine ca el să se culce cu o oră mai devreme şi să se trezească mai de dimineaţă, pentru o ultimă recapitulare. Nu-l lăsa să înveţe până târziu în noapte, cu o zi înainte de examen, căci la examen se va simţi stors, obosit şi se va concentra mult mai greu. Ideal ar fi ca, înainte de examen, să facă o pauză de 24 de ore de la învăţat.

În acest timp, este indicat să se plimbe, să stea în aer liber, să facă mişcare, să se întâlnească cu prietenii lui. Pe scurt, nu trebuie să se mai gândească la probele pe care le va da, chiar dacă are impresia că a uitat tot. Petrecerile, jocurile pe calculator, ca şi somniferele sau calmantele puternice trebuie evitate înainte de examen.

Pentru o mai bună condiţie fizică, poţi să-i oferi copilului tău vitamine, mai ales în ultimele trei săptămâni până la examen.

În ziua examenului

O dată intrat în sala de examinare, sunt suficiente cinci minute de linişte. Este bine să nu se uite la colegii lui, ci să-şi privească foaia şi să facă un exerciţiu de respiraţie: să inspire adânc, apoi să expire. Aceasta e reţeta magică antipanică. Aerul umflă plămânii, apoi este degajat uşor.

E fiziologic: se instaurează un echilibru între oxigenul absorbit şi dioxidul de carbon eliberat, ultimul fiind vinovat, de regulă, de palpitaţii, senzaţia de mâini moi, transpiraţii şi înroşirea pielii. Este bine să consume o porţie de cereale înainte de examen, deoarece ajută la creşterea tonusului.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter