Mihai Morar: „Onoarea sau ce are bărbatul mai bărbătesc”

De Revista Unica, pe

Opinie Mihai Morar realizator radio TV: Asemenea codului Mafiei de odinioară, cred că un cuvânt valorează, pe scara onoarei, mai mult decât o semnătură.
Bărbatul din mine caută să facă puţine promisiuni. Mă feresc de greutatea lor. I-am promis mamei mele, acum zece ani, că nu va trece niciun Crăciun fără să-şi vadă fiul la masa de sărbători. I-am promis profesoarei de română că o voi suna când o să-mi apară primul articol într-o revistă cu tiraj mare. La despărţire, i-am promis primei iubiri din liceu că ne vom reîntâlni când voi fi pe picioarele mele şi o voi cere în căsătorie. I-am promis celui mai bun prieten din adolescenţă că nu voi păşi spre altar fără să-mi fie cavaler de onoare. Câte promisiuni, atâtea vorbe-n vânt. Cu toate astea, nu mă consider un om care şi-a pierdut respectul faţă de cuvântul dat.

În ziua de azi, smulgi greu o promisiune de la mine. Asemenea codului Mafiei de odinioară, cred că un cuvânt valorează, pe scara onoarei, mai mult decât o semnătură. Făcând rar promisiuni, am învăţat să fug de oamenii care promit mult. Onoarea este cel mai bărbătesc atribut al ADN-ului nostru. Şi nimic nu e mai ruşinos pentru un mascul decât să-şi dezonoreze cuvântul. De aceea, am învăţat că o promisiune nu se ţipă în gura mare, pe modelul dâmboviţean: „Să moară mama!”, „Jur pe ce am mai sfânt!” sau „Dumnezeu mi-e martor!”.  Onoarea nu ţine de forţa cu care o strigi din plămâni, ci de credinţa cu care o porţi în inimă. Nu crede niciun bărbat care îţi va spune: „Nu voi cunoaşte altă femeie până la capătul zilelor în afară de tine”, „O să divorţez pentru tine!” „Eşti prea bună pentru mine!”, „Nu te voi mai înşela niciodată!”, „Promit să te fac cea mai fericită femeie de pe pământ!”, „Eu muncesc zi şi noapte ca să vă fie vouă bine!”. Şi nu te încrede, în general, într-un bărbat care îţi promite. Dar nici nu visa că vei întâlni vreodată în viaţă bărbatul erou romantic, guvernat de onoare.
Nu cred că îl vei întâlni pe Tristan, care, deşi îndrăgostit absolut de Isolda, pentru a nu o dezonora pe soţia unchiului său, aşază noaptea între ei sabia, tocmai simbolul bărbăţiei, şi care din prea multă iubire îşi salvează iubita de la decapitare, murind cu numele Isoldei pe buze. Dar sunt convins că viaţa ţi-a aranjat întâlniri cu bărbaţi de onoare. Aşa cum orice prunc învaţă ce e iubirea de la mamă, aşa onoarea este cea care trebuie transmisă pe cale paternă. Sunt mândru de fiecare dată când pot să-l dau pe tatăl meu drept întâi exemplu de cinste.
O femeie îşi poate pierde capul după un bărbat frumos. Se poate îndrăgosti de un bărbat elegant. Sigur va iubi un bărbat deştept şi va trăi o viaţă lângă un bărbat puternic. Însă o femeie nu poate respecta decât un bărbat de onoare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter