Ce faci dacă dragostea dispare

De Lumea Femeilor, pe

Eşti plină de îndoieli: oare sentimentele care te leagă de el, după nişte ani, mai au ceva în comun cu dragostea care v-a unit? Şi dacă nu, mai puteţi merge mai departe împreună? Delicat răspuns. Deci, nu te pripi!
Tocmai pentru că sunt nişte ani la mijloc, poate şi un copil sau mai mulţi, este corect – faţă de tine şi faţă de partenerul tău – să îţi limpezeşti sentimentele. Ştim şi noi cum e: el îţi vorbeşte – tu îl asculţi doar pe jumătate; micile lui manii, care te amuzau cândva, te exasperează; iar gândul că îl găseşti seara acasă nu-ţi mai face inima să bată… decât de nervi – iar o să vă certaţi! Pe de altă parte, el se scoală primul, în fiecare zi, ca să ducă la şcoală copiii; el îşi pune şorţul şi intră în bucătărie, când eşti frântă de oboseală; el a renunţat la un meci de fotbal „epocal”, ca să meargă cu tine la „Titanic”. Şi a mai şi lăcrimat la scena finală! Sigur nu îl mai iubeşti?!

 «Nu îl mai doresc. S-a zis cu dragostea mea pentru el?»

 Ştiam că pasiunea erotică se domoleşte cu timpul, dar chiar să nu mai simt nici o atracţie fizică pentru soţul meu?! El suferă şi îmi reproşează că nu îl mai iubesc, iar eu sunt confuză. Nesiguranţa în legătură cu sentimentele mele se împleteşte cu nostalgia momentelor bune pe care le-am avut împreună şi cu teama de a rămâne sigură…

Anne-Marie, 37 de ani, profesoară

Părerea psihologului

În majoritatea cuplurilor, relaţia sexuală este esenţială. Iar problemele apar din modul dife-rit în care ea este percepută: bărbatul acceptă mai uşor ideea de a fi dorit fără a fi iubit şi suferă mai mult dacă e iubit, fără să fie dorit. Pe când femeia „funcţionează” invers.

– Ca să îţi limpezeşti sentimentele… ia pixul şi o foaie de hârtie şi notează ce împărtăşiţi tu şi el: proiecte legate de copii, de casă, de călătorii în familie, pasiuni comune etc. Nimic din toate astea? Când un cuplu nu mai plănuieşte şi nu mai visează împreună, e semn că şi-a pierdut elanul vital! Or, dorinţa sexuală este una din manifestările poftei de viaţă. Soluţia: aşezaţi-vă unul lângă altul, într-o seară, şi reîncepeţi să planificaţi viitorul. Probabil că şi relaţia voastră se va înnoi astfel, şi sentimental, şi sexual.

 «Mă plictiseşte. Oare l-am iubit vreodată?»

 Seară de seară, îşi ia ziarele şi se trânteşte în fotoliu. Nu are nimic de vorbit! Eu încep, invariabil, să mă plâng de viaţa mea cenuşie de gospodină. Mă priveşte tandru, înţelegător şi se întoarce la ziarul lui. În fond, mi-a oferit tot ce doream: o familie, o casă, copii, nu trebuie să merg la serviciu… De ce mă plictisesc alături de el? Oare m-am înşelat crezând că îl iubesc?

Sorina, 42 de ani, casnică

Părerea psihologului

Când viaţa ei se rezumă la familie şi e total dependentă de un bărbat, femeia se simte, de multe ori, în inferioritate. Caută un „vinovat”, iar cel mai „la îndemână” este partenerul ei.

– Ca să îţi limpezeşti sentimentele… ieşi în lume mai des: oricât de împlinită ai fi în familie, lipsa vieţii sociale (vizite, spectacole, poate implicarea în acţiuni caritabile etc.) este frustrantă. Dând şi un alt sens vieţii tale şi adunând aprecierile celorlalţi vei şti mai clar cine eşti. Şi vei înţelege mai bine ce simţi pentru soţul tău.

 «Dacă nu îl urmez în alt oraş, înseamnă că nu ţin la el?»

 Totul a fost minunat între noi, până acum câteva zile, când m-a anunţat că i se propune un post important la… o filială din provincie. La 500 km de Bucureşti! Cum să-l urmez? Am, şi eu, ambiţii mari legate de serviciul actual, am părinţi, prieteni… Dar el ştie una şi bună: dacă nu las totul pentru el, înseamnă că nu îl iubesc. Sunt jignită de egoismul lui dar, pe de altă parte, mă întreb: dacă l-aş iubi cu adevărat, oare nu aş lăsa totul ca să îl urmez?

Corina, 28 de ani, economist

Părerea psihologului

Resentimentele şi dubiile tale sunt fireşti – prietenul tău greşteşte încercând să îţi forţeze mâna. Se comportă exact aşa cum spui: egoist. Testul la care vrea să te supună – „Dacă mă iubeşti, mă urmezi!” – neagă importanţa vieţii tale profesionale şi dovedeşte lipsă de respect.

– Ca să îţi limpezeşti sentimentele… cere-i să rezolve el dilema pe care a provocat-o: să aleagă între tine şi postul important din provincie. În nici un caz nu trebuie să îţi sacrifici proiectele profesionale, ca să-l urmezi orbeşte! Dacă pleacă, distanţa o să vă ajute să vă limpeziţi sentimentele, şi unul, şi celălalt. Iar dacă e dragoste adevărată, sigur veţi găsi soluţia pentru a fi împreună.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter