Cum reacționează organismul nostru la dragoste?

De Simona Josan, pe
Iubirea învârte Sori și stele, așa cum spunea Dante, dar și mințile noastre, după cum arată studiile.

Un sentiment atât de puternic, că a fost și continuă să fie o sursă inepuizabilă de inspirație pentru poeți, scriitori, compozitori, artiști, regizori. Odată lovit de săgeata lui Cupidon, pulsul îți crește, te lasă genunchii și simți că ți se învârte capul.

Nu te speria, nu e nimic medical, este doar dragostea, care se manifestă nu doar la nivel mental, ci și fizic, generând simptome palpabile, date de substanțele chimice emanate de corpul nostru atunci când ne îndrăgostim.

Dependența

Dopamina este substanța pe care creierul nostru o elimină atunci când simte plăcere. Se manifestă în cazul dependenților de jocuri de noroc, droguri și, ei bine, dependenților de dragoste. Studiile arată că atunci când ne îndrăgostim, creierul nostru secretă dopamină, făcându-ne să ne simâim foarte bine și energici în prezența persoanei iubite. ”Te concentrezi asupra persoanei speciale din viața ta și te face să te simți bine tocmai datorită acestei secreții de dopamină”, explică doctorul în antropobiologie, Helen Fisher.

”Dopamina ne determină să acționăm targetat și ne face să nu ne mai intereseze altcineva decât persoana specială din viața noastră”, a adăugat Helen, care precizează că această substanță chimică poate fi prezentă atât în stadiile incipiente ale îndrăgostirii, cât și pe tot parcursul relației.

”O”, de la oxitocină

Dragostea înseamnă chimie, iar o dovadă mai bună decât faptul că în creierul nostru sunt activate variate substanțe aducătoare de bine, nu există. Așa este și oxitocina, care este eliminată în momentele de intimitate și tandrețe în cuplu. Misiunea ei? Calmează și creează o legătură și mai strânsă cu partenerul. Este acea plăcere pe care o resimți când ești doar tu cu el pe canapea, sau dimineața, în pat, și se joacă prin părul tău sau îți mângâie umerii ori brațele. ”Îmbrățișările, săruturile și atingerile determină creierul să elimine oxitocina”, a comentat Fisher.

Aceeași oxitocină este ”vinovată” și de lactație, la proaspetele mămici, și de asigurarea unei legături strânse cu bebelușul ei.

Testosteronul aprinde focul

Este un hormon specific sexului tare, însă menține flacăra vie atât pentru el, din motive bine știute, cât și pentru ea. ”Este o părticică din puzzleul iubirii”, consideră Fisher.

”Și asta pentru că partidele se sex cresc nivelul de testosteron”, mai dezvăluie Fisher.

Ori de câte ori ne sărutăm, testosteronul se transmite prin salivă, potențând dorința sexuală la femei.

Dai în bâlblâială

… chiar se poate, la propriu. De acea senzație de ușurătate în zona abdominală este vinovată norepinefrina, însă oamenii de știință încă sutidază pentru a putea ajunge la concluziile corecte. Totuși, acestea este un hormon al stresului, care se manifestă atunci când persoana care ne place ne remarcă. Efectul? Palme transpirate, gât uscat, stare de căldură, bâlbâială, explică Fisher.

Legătura dragostei

Un set de gene numit complexul major al histocompatibilității (MHC) conține și celule care ne controlează moleculele de la ”suprafață”, cu ajutorul cărora corpul nostru detectează… celulele invadatoare (are un rol crescut în sistemul imunitar). Corpul nostru emană astfel de celule de detectare prin transpirație și mirosul nostru specific, dar și prin salivă. Există numeroase tipruri de MHC, însă în cazul persoanelor din aceeași familie, există asemănări uriașe. Studiile arată că ne alegem partenerul și pe baza nivelului de MHC din organism, pe care îl reperăm la alesul nostru cu ajutorul mirosului și gustului. Potrivit acelorași specialiști, cu cât componența MHC diferă mai mult la parteneri, cu atât este mai mare atracția.

Urmează-ți nasul!

Se spune că ”de vină” sunt ochii pentru dragostea la prima vedere, însă și nasul are un rol important. Feromonii, mesagerii chimici, joacă un rol important – deocamdată aceasta este doar o teorie în cazul oamenilor, în atracția sexuală. În lumea insectelor, feromonii sunt ”jucătorii” principali în ritualul de împerechere. ”Când te îndrăgostești de cineva, mirosul are un rol puternic în relația voastră. Femeile poartă tricourile sau cămășilor iubiților, iar istoria ne arată că bărbații au păstrat la piept batista sau o șuviță de păr a iubitei”, a încheiat Helen.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter