Criza financiară = criză în cuplu? Soluţii salvatoare!

De Lumea Femeilor, pe

Nimic mai uşor, în vremurile astea obsedate de vertijul leului, decât să iasă scântei pe tema banilor.
Acum, când avem şi mai multă nevoie de umărul partenerului, ca să gândim pozitiv şi să ne păstrăm optimismul…  Ia măsuri anticriză!

Câte femei “stau acasă”, în ziua de azi? Mai toate avem serviciu, cot la cot cu partenerul de viaţă. Dacă el câştigă mai bine, dar nu e neapărat meritul lui şi nu e câtuşi de puţin vina noastră: pe piaţa muncii, suntem, în continuare, discriminate. Lucru valabil pretutindeni în lume, inclusiv în Occidentul – model de demo-craţie: Eva fie are un serviciu “mai modest”, ca să “aibă grijă de casă” şi să-i ofere lui Adam un plus de confort (“doar el aduce cei mai mulţi bani”); fie ocupă un post similar cu al lui, dar este mai prost plătită. Să fim bine înţelese: asta nu ne transformă în membri “de rangul doi” în familie!

PACTUL SOCIAL: REZISTAŢI TENTAŢIILOR!

Fiica voastră, adolescentă, vrea neapărat un look nou. Şi bani – evident – ca să dea iama în magazine acum, “când au ieşit noile trenduri”. Ai da şi tu o tură, acum, “cât mai sunt reduceri”. Soţului tău i-a făcut cu ochiul o maşină second hand. Acum, “cât se dau aproape gra-tis”. Bună dimineaţa! Treziţi-vă! Nimic nu este gratis pe lumea asta, în societatea asta de consum turată la maximum, care te ademeneşte în capcana datoriilor: credite bancare, împrumuturi de la cunoscuţi sau – şi mai grav – de la cămătari. Acum, când se vorbeşte, pe toate meridianele şi în toate limbile pământului, numai şi numai despre criză?! A, pardon, dacă v-a plictisit tihna vieţii de cuplu şi căutaţi cu tot dinadinsul motiv de tensiuni mocnite ori sămânţă de scandal, mă rog…

SOLUŢIA PENTRU IEŞIREA DIN CRIZĂ: COALIŢIA LA GUVERNARE

Teoretic, atâta vreme cât ambii parteneri au propriul venit, funcţionează “egalitatea la vot” în problema gestionării bugetului comun. Am precizat “teoretic”, pentru că practica, iată, spune altceva: 56% dintre români afirmă că femeia strânge şi împarte banii, chiar dacă bărbatul este cel care îi aduce (stăm bine, în Franţa, de exemplu, acest procent e de 42%). Flatant, numai că statutul de “trezorier” şi – prin cumul de funcţii – “ministru de finanţe” nu ne scuteşte de critici, suspiciuni, întrebări incomode – ca în orice demo-craţie (în stat sau în familie).
Şi viceversa: în cazurile (mai rare) în care “cumulardul” este Adam, noi, Evele, suntem cele care supraveghează, monitorizează şi cer drept la replică. Există o singură soluţie pentru a nu se ajunge la “moţiunea de cenzură”: “coaliţia la guvernare”.

CINE-I GESTIONARUL-ŞEF?

Cel care se descurcă mai bine cu cifrele. Cu două condiţii: 1) să fie şi cel mai calculat: echilibrat, raţional, capabil să spună “Nu!” ispitei de a depăşi bugetul comun. 2) Să nu ia misiunea de a spune “Nu!” drept un… drept de veto! Deciziile importante se iau în  doi!

GESTIUNEA «LA DOUĂ CAPETE»

Mai există o variantă: contul comun, la care aveţi amândoi acces. Atenţie, sunteţi “sub jurământ”: fiecare notează într-un carnet comun cheltuielile pe care le face. Şi cadourile? Şi. Dar, ca să nu stricaţi surpriza, valoarea acestora o se “declară” după ce au fost oferite. Iar investiţiile mai importante se discută, anterior, în cuplu.

Modelul american (nu) e pentru noi?

Americanii – celebri pentru pragmatismul lor – nu văd nici o contradicţie în termeni, atunci când încheie contracte prenupţiale sau când îşi separă bunurile. Noi, balcanici sentimentali, nu prea agreăm ideea. Ni se pare că am pune la îndoială curăţenia sentimentelor (şi, implicit, a gândurilor) perechii noastre. Mai toate popoarele cu sânge latin (citeşte: fierbinte) judecă la fel ca noi. Poate n-ar strica să tratăm, şi noi, lucrurile mai la rece…

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter