10 lucruri inedite despre creierul bărbaţilor

De Stela Moisescu, pe

Adesea nu înţelegi ce se petrece în capul iubitului tău, mai ales când nu te consolează cu vorbe dulci dacă ai o problemă sau nu-i pasă că eşti la braţul său şi…
… întoarce capul după alte femei.

Iată 10 informaţii de preţ pe care orice femeie ar trebui să le ştie despre creierul unui bărbat. Află stadiile lui de dezvoltare, pentru a-l înţelege mai bine pe bărbat în postura de copil, burlac, iubit şi tătic.

1. Bărbaţii sunt la origine mai emotivi decât femeile

De ce nu lăcrimează nici măcar când s-a lovit la degetul mic de la picior în colţul patului? Ba mai mult, nu pare impresionat de acel copil sau căţeluş simpatic!

Află că în copilărie băieţii pornesc în drumul vieţii mai emotivi decât fetele. Cu alte cuvinte ei reacţionează mai emoţional decât fetele în faţa aceloraşi stimuli externi, arată experţii.

Chiar şi la maturitate bărbaţii trăiesc o emoţie în mod mai accentuat, dar doar până ce emoţia respectivă ajunge în plan conştient, caz în care raţiunea ia locul impulsurilor, arată livescience.com.

Atunci de ce s-a ajuns la concluzia că femeile reprezintă sexul emoţional, în timp ce bărbaţii îşi controlează perfect sentimentele? Ai ghicit, de vină este societatea care consideră anumite emoţii „nebărbăteşti”. Aşa că orice tânăr bărbat învaţă să îşi suprime emotivitatea, iar pe această cale îşi dezvoltă un alt instinct, „luptă sau fugi”. Cu alte cuvinte, va înfrunta o problemă în mod direct sau o va ignora, dar niciodată nu va despica firul în patru, lăsându-se condus de emoţii.

2. Bărbaţii sunt mai vulnerabili în faţa singurătăţii

Deşi singurătatea afectează în general sănătatea şi creierul oricărei persoane, se pare că bărbaţii sunt ceva mai vulnerabili, apreciază doctorul Louann Brizendine.

De ce? Pentru că lor le este mai greu să relaţioneze sau să ceară ajutorul, aşa că vor suporta şi surmonta mai greu momentele de singurătate. Aşa se explică de ce bărbaţii în relaţii stabile tind să fie mai sănătoşi, să trăiască mai mult şi să aibă niveluri hormonale care indică mai puţină anxitate.

3. Bărbaţii se axează pe găsirea soluţiilor, nu pe solidaritate

Bărbaţii nu vor zăbovi asupra unei probleme cu comentarii siropoase. Totuşi, nu te grăbi să spui că iubitul tău nu te înţelege. Se pare că ambele sexe empatizează în egală măsură. Doar că în cazul bărbaţilor, atunci când este activată regiunea creierului care se ocupă cu empatizarea, se activeaza imediat şi aceea a „căutării soluţiei”.

De aceea, sexul opus este mai preocupat de găsirea unei soluţii, decât de afişarea unei solidarităţi. De păsat şi de înţeles, se pare că o facem în egală măsură.

4. Proiectaţi să întorcă capul după alte femei

Testosteronul, hormonul responsabil de libido, se găseşte într-o cantitate de şase ori mai mare la bărbaţi faţă de femei, ne informează psihologul Pranjal Mehta. Experţii au demonstrat că testosteronul avariază regiunea de creier care se ocupă cu controlarea impulsurilor. Vestea bună dată de specialişti este că bărbaţii o scot din minte pe femeia atrăgătoare de pe stradă odată ce aceasta le-a ieşit din câmpul vizual.

5. Bărbaţii îşi vor apăra teritoriul

Parte a evoluţiei umane spune că masculul, indiferent de rasă, trebuie să îşi apere teritoriul. Tocmai de aceea s-a remarcat faptul că regiunea de creier care se ocupă cu apărarea teritoriului ar fi mai mare la bărbaţi decât la femei. Deşi se ştie că şi femeile au pornirile lor posesive, în cazul domnilor sunt mai probabile reacţiile violente în faţa unei ameninţări.

6. „Cine-i şeful?”, se întreabă sexul opus de la vârsta de 6 ani

Chiar de atunci încep să fie preocupaţi de ierarhii şi încep să îşi arate competivitatea. S-a arătat că o ierarhie instabilă cauzează bărbaţilor anxietate, aşa că, până să ajungă şefi, îşi doresc ca măcar să ştie ce loc ocupă în lanţul trofic. Ei sunt motivaţi de testosteron să facă tot ce pot pentru a ajunge din pradă, vânător. Locurile de muncă cu o ierarhie demnă de o organizaţie militară reuşesc să-i mai liniştească.

7. Cum se maturizează creierul unui bărbat

Experţii au ajuns la concluzia că bărbaţii tineri tind să fie competitivi în privinţa femeilor şi a statutului în societate, dar odată ce ating pragul maturităţii cerebrale se schimbă radical. Bărbaţii maturi acordă mai multă atenţie relaţionării şi cooperării. Cu alte cuvinte din „singur împotriva tuturor” bărbatul se transformă în coechipier.

Schimbarea este una lentă şi este corelată cu declinul nivelului de testosteron din organismul bărbaţilor odată cu înaintarea în vârstă.

8. Şi bărbaţiii vor să se aşeze la casa lor, dar nu imediat

Cu greu vei primi o cerere de căsătorie din partea unui bărbat de douăzeci şi ceva de ani. Lucrurile se schimbă pe măsură ce bărbaţii se apropie sau depăşesc vârsta de 30 de ani. Înainte de această vârstă sunt mai probabile aventurile, dar în jurul vârstei de 30 de ani simt şi ei nevoia unui cămin şi a unei familii, la fel ca tine.

9. Viitorul tătic

În timpul celor nouă luni de sarcină nu doar la tine se petrec schimbări, ci şi în creierul iubitului tău, schimbări care au legătură cu transformarea amintită mai sus. Cu câteva luni înainte nivelul de prolactină creşte uşor, în timp ce testosteronul scade, iar viitorul tătic devine mai cooperant şi mai pregătit pentru paternitate.  Feromonii femeii însărcinate accentuează aceste schimbări în creierul partenerului ei.

10. Rolul de tătic

Modul în care un tată îşi educă sau se joacă cu copilul său este mai dur, spontan şi tachinator. O astfel de atitudine, spun însă experţii, îi poate ajuta pe cei mici să înveţe mai uşor, să fie mai curajoşi şi îi pregăteşte pentru viaţă.

Se pare că la vârsta copilăriei oamenii sunt printre rasele slabe, comparativ cu regnul animal. De aceea oamenii de ştiinţă accentuează importanţa taţilor devotaţi în privinţa evoluţiei umane.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter