Certuri dese în cuplu? Ce spun, de fapt, despre relația voastră

De Consuela Stratulat, pe

Țipetele și ușile trântite nu sunt chiar ce ți-ai dori de la o relație, însă se pare că spun mai mult decât un buchet de flori. Potrivit unui studiu recent, cuplurile care se ceartă frecvent sunt mai bine închegate, iar sentimentele dintre parteneri sunt mai puternice. Află ce spune știința despre neînțelegerile dintre doi iubiți.
Dacă sperai că vecinii tăi, a căror țipete te trezesc în fiecare dimineață, se vor despărți curând, îți dăm o veste proastă: cuplurile care se ceartă des au mai multe șanse să reziste. Potrivit cercetătorilor, certurile sunt dovada unei relații serioase și nu a uneia nocive, cum ai fi crezut.
Specialiștii de la Institutul Gottman au împărțit partenerii în trei categorii: cei care vor să rămână calmi, fac compromisuri și redevin confortabili unul în preajma celuilalt, cei care vor să fie auziți imediat și vor să îi facă pe parteneri să fie de acord cu ei și cei care nu au niciun interes să rezolve problemele.
Prima variantă, deși este considerată una rațională, nu presupune, întotdeauna, o discuție calmă. Poate cuprinde accese de furie, țipete și fețe înroșite de nervi, însă se încheie, de obicei, cu o înțelegere pașnică. Deși o ceartă este, de cele mai multe ori, dificilă și dureroasă, întărește o relație.
A doua variantă de partener nu vrea să rezolve lucrurile sau să asculte. Cercetătorii spun că, de obicei, o ceartă cu o astfel de persoană este o pierdere de vreme și nu este deloc benefică, pentru că nu este interesată să dezbată, ci doar vrea să țipe.
A treia variantă este cea mai periculoasă pentru relații. Pentru cei care privesc din afară, cuplurile care nu se ceartă sunt cele mai fericite, însă specialiștii susțin contrariul. Partenerii cărora le pasă de ajuns cât să se certe, care nu fug de o confruntare, au relații mai puternice și mai pline de iubire. Este ușor să dispari, când lucrurile devin mai grele, dar este o dovadă de iubire să vrei să suporți durerea și disconfortul produs de o ceartă, pentru a găsi o rezolvare.

Cearta înseamnă că vă pasă

O ceartă dovedește că vă pasă suficient de mult încât să vă confruntați cu durerea și furia. Doi oameni nu vor fi niciodată de acord în orice privință, iar neînțelegerile sunt doar un semn că ați ajuns într-un punct în care este nevoie de atenție specială și comunicare.
În plus, cearta vă menține sănătoși. Un studiu publicat în „Medicina psihosomatică” arată că femeile care nu spun ce au pe suflet și țin în ele probleme nerezolvate într-o ceartă au un risc de patru ori mai mare să moară prematur decât cele mai pot să își exprime nemulțumirile. Stresul care apare atunci când ții supărarea în tine este real, iar pericolul la care îți expui sănătatea este uriaș. Dacă îți iubești partenerul și ții la sănătatea lui, ceartă-te.

Cearta înseamnă că sunteți sinceri

Cercetătorii mai spun că numai într-o ceartă poți lăsat deoparte inhibițiile și îți poți înțelege partenerul.  Compatibilitatea dintre doi oameni iese la iveală în timpul unei confruntări și abia atunci un partener îi permite celuilalt să vadă ce crede și ce simte în realitate. Aceste accese de sinceritate vin numai din discuții aprinse. Fără ele, oamenii s-ar căsători și ar avea copii fără să știe sentimentele reale ale jumătății lor.
În plus, sexul de împăcare este mult mai bun, spun cercetătorii, pentru că atunci tensiunea este ridicată, sângele fiere și nu există altă cale mai bună de a elimina această presiune.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter