Cate ai pe cap?

De Corina Buhagiar, pe

Inutil sa spunem cat de important e sa ai un cap limpede, in ziua de azi. La serviciu, la scoala… chiar si acasa. Indiferent ca ai de invatat 300 de pagini pana la examenul de vineri…
… sau ai de organizat ziua de nastere a iubitului, iti trebuie toate celulele nervoase de care poti dispune. Inteligenta, memoria, atentia sunt tot atatea lucruri pe care merita sa le imbunatatesti si vestea buna este ca se poate!

Unii cred ca inteligenta ar fi genetica si n-ai ce sa-i mai faci. Dar altii vin cu argumentul: „Poate e asa pentru cea analitica, in schimb inteligenta emotionala poate si trebuie sa fie cultivata”. La fel putem spune si despre memorie. Cat despre atentie…

Deschide bine ochii


Un ganditor din vechime spunea „Geniul nu este altceva decat o atentie sustinuta”. Ia gandeste-te: de cate ori te-ai uitat la ceas fara sa vezi de fapt cat arata? Cate detalii poti da, in clipa asta, despre imbracamintea de ieri a colegei tale? Creierul e obisnuit sa elimine informatiile pe care nu le consiera importante. Dar, pe de alta parte, subconstientul le stocheaza si pot fi aduse inapoi in constiinta, de exemplu prin hipnoza.

Poti sa asemeni atentia cu lumina unei lanterne. Daca te-ai gasi intr-un loc slab luminat, singurele obiecte pe care le vezi bine sunt cele asupra carora indrepti fasciculul de lumina al lanternei. Ei bine, poti „largi” acest fascicol, iti poti imbunatati atentia printr-un simplu efort de vointa, iar asta va avea drept efect imbunatatirea sensibila a tuturor functiilor creierului.

Analogic vorbind, geniile traiesc intr-un „spatiu” perfect luminat, fiindca atentia lor inglobeaza si analizeaza tot ce ii inconjoara. Cati n-au vazut mere cazand din pom inaintea lui Newton?

Exercitiu pentru acasa


Daca vrei, incearca exercitiul numit „acasa”. Daca il faci zi de zi, timp de cateva saptamani vei fi surprinsa. Memoria, atentia si claritatea mintii vor avea numai de castigat. Ai un timp mort, o coada la ghiseu sau un autobuz de asteptat? Nu pierde vremea si antreneaza-ti atentia.

Straduieste-te sa „vezi cu ochii mintii” camera ta de-acasa. Fiecare amanunt, fiecare coltisor, fiecare cuta a perdelei sau floricica de pe covor. Iar cand ajungi acasa, verifica daca ti-ai amintit corect sau nu, daca imaginea ta „interna” e conforma cu realitatea.

Efortul de a „vizualiza” un loc sau un obiect mareste capacitatea mintii de a se „focaliza”. Iar asta te ajuta la invatat sau la alte activitati care iti solicita atentia. Merita! Cel putin nu va mai trebui sa-ti cauti cheile prin casa dimineata sau sa-ti dai telefon de pe fix ca sa-ti gasesti mobilul…

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter