O Ordonanță pierdută

De Andrei Crăciun, pe
Doamnelor, domnișoarelor, am mai umblat și eu prin lume, mai ales pe la periferie, și am constatat așa: orice schimbare majoră începe de la inimă, deci de la femeie.

Femeile, așadar! Ele schimbă favelele, ele schimbă ghetourile, ele au puterea acestui pionierat. Salut, de aceea, călduros aplecarea dumneavoastră către protest și rezistență.

Sunt în aceste zile și nopți mai multe femei în Piața Victoriei. Trăim – feminiști, cum suntem unii dintre noi – o simfonie, trăim un triumf. Mă încânt.

În altă ordine de idei, aș vrea să vă atrag atenția că ne aflăm, totodată, în plin Caragiale.

Ia să vedem noi personajele: Dragnea (numai drag nu ne e), soțul Bombonichii. Tăriceanu (e atât de tare că…), Iordache-Lache-Altă Întrebare, Ghiță (Ghiță!), țața Firea, cocoana Olguța de la Craiova (aprigă duduie, vrea să asmută). Toate, toate!, până la ultimul, au fost deja scrise de Nenea Iancu.

Pe 1 februarie a fost ziua dumisale. A fost celebrată în stradă, cu un umor nebun. Și parcă îl văd pe Nenea cum stă în înalt și trage marionetele astea de sfori și râde de noi, fiindcă tot spectacolul ăsta e, până la urmă, doar suma defectelor noastre.

Și doar dumneavoastră, doamnelor, domnișoarelor, puteți să începeți o schimbare durabilă!

Ce mamă își învață copilul să fure, să mintă, să sfideze, să batjocorească, să facă, noaptea ca hoții, ceea ce fac hoții?

Îmi scot, așadar, pălăria și vă sărut mânușițele, asigurându-vă că doar ironia (minunată acea pancartă care anunța că era frumos să vi se ofere o cafea înainte de consumarea actului sexual la care ați fost și dumneavoastră supuse marți noapte!) vă egalează curajul civic din aceste zile.

Nu vă fie frică, așadar: Nenea e cu noi! Nu peste mult, premierul (mă iertați, nu i-am reținut numele) se va urca spre geamul Palatului pe un scăunel, special pregătit în acest scop, și de acolo va schița un timid: Bonjour, popor!…

La urmă va coborî în scenă însuși Agamiță Dandanache, și totul se va termina cu frumosul Muzica! Muzica! Așa cum știți deja, s-a ieșit din bulă doar pentru a se lansa o călduroasă invitație la dans.

Citește și – Pe ce lume trăim

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter