Ce poate învăța fiecare dintre generații de la celelalte

De Stela Toderașcu, pe

După o vară mai plină, cu mai puține restricții și mai multe călătorii și experiențe, iată că încet-încet revenim la muncă sau la școală.

Dacă m-aș întoarce în timp și mi-aș aminti ce aș avea de învățat de la mine la diferite vârste, aș puncta următoarele: perseverența de la 5-6 ani, când nu m-am lăsat până nu m-a înscris mama la școala de muzică pentru a învăța să cânt la pian, creativitatea de la 12-15 ani, când scriam versuri și compuneam muzică, fiind inspirată ușor de orice mic detaliu, curajul de la 17-19 ani, când eram gata să lupt cu oricine și orice pentru a-mi apăra prietenele sau drepturile.

De asemenea, ar fi mai fi cumpătarea de la 20-24, când am știut să fac alegerile care mi-au înfrumsețat viața personală, deschiderea de la 24-30 de a schimba locuri, roluri și de a învăța, versatilitatea sau adaptarea de la 31-38, când am preluat roluri în top management. Și apoi toate aceste elemente adunate când am luat decizia care mi-a schimbat total parcursul profesional și am devenit coach de tranziție sau de schimbare în carieră.

Ce poate învăța fiecare dintre generații de la celelalte

Se vorbește mult despre lupta dintre generații. Totuși cred că sunt cel puțin câteva lucruri pe care le pot învăța membrii fiecărei generații unii de la alții.

Când cei mai cu experiență petrec timp cu cei la început de drum, se pot întâmpla lucruri minunate. Primii pot fi modele de urmat pentru cei tineri, transmițând informații prețioase și învățăminte din greșelile din trecut. Astfel că Generația Y poate păși mai ușor în anumite roluri, după o relație de mentorat cu cineva din generația X sau baby boomers.

Baby boomers, la rândul lor, pot învăța de la Generația Y abilități tehnologice noi, dar și deschiderea spre colaborarea neierarhică, cei din Generația Y nefiind fani ai tipului de management top-down.

Metodele noi de comunicare probabil ar fi lucrul cel mai ușor de preluat de generațiile mai în vârstă de la generațiile Y și Z. Apartenența la grupuri de comunicare digitale sau chiar folosirea instrumentelor digitale pentru feedback în timp real și diverse update-uri pe proiecte par să eficientizeze mult procesul de comunicare, față de clasicele întâlniri față în față, pentru a putea trece la pașii următori.

Citește și: Lavinia Petrea: Vreau să cresc copii independenți!

Compasiunea și vindecarea emoțională

De ce? Etapa prin care trece orice copil

Amalia Enache: Magia simplității

Avantajele fiecărei generații

Un alt avantaj pe care îl au cei din generațiile Y și Z este faptul că ei și-au făcut studiile într-o altă perioadă, cu o deschidere către multiculturalism și diversitate, ceea ce îi ajută în propunerile de dezvoltare de produse sau servicii noi, fiind foarte conectați la tot ce se întâmplă.

Această perspectivă îi poate încuraja pe cei cu experiență să se uite cu un ochi mai fresh la mersul lucrurilor și să le trezească ambiția de a veni și ei cu propuneri noi.

Cei din generațiile baby boomers și X au avantajul de a avea decenii de experiență în muncă. Ei înțeleg ușor structura organizațională și politica, de care cei din generațiile mai tinere duc lipsă, însă pot învăța de la colegii lor cu experiență. De asemenea, loialitatea și perseverența sunt exemple pozitive pentru colegii lor mai tineri.

Cred că un mix bun din toate generațiile este un avantaj pentru toate companiile și, dacă angajații au deschiderea spre colaborare și învățare, atunci și inovația și ideile câștigătoare vor fi la ele acasă.

Tu ce crezi că ai putea învăța de la celelalte generații?

Stela Toderașcu este Associate Certified Coach, fiind specializată pe coaching de tranziție sau schimbare de carieră și autoarea cărții „Let the coach talk: How to successfully change your career”, pe care o puteți găsi pe www.amazon.com. Alte detalii puteți găsi pe www.stelatoderascu.com sau îi puteți scrie la coach@stelatoderascu.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter