Augusta Lazarov: Cum mă mențin „cu capu-n zori“

De Augusta Lazarov, pe
Matinalul „Cu capu-n zori“ de la TVR1 luminează diminețile multor români – însă povestea din spatele fiecărei ediții reușite este una pe care foarte puțini o știu, dar care merită cunoscută.

Orice program de televiziune este o mare provocare. De la alegerea prezentatorilor până la crearea decorului, stabilirea decupajului și crearea pachetului grafic, de la gândirea conținutului și coordonarea invitaților până la deciderea liniei editoriale care să dea identitate noului produs.

Acum un an nu-mi imaginam că începutul lui 2021 mă va găsi în regia studioului 1 „TUDOR VORNICU“ al Televiziunii Române, producând programul matinal al TVR1.

Realizarea pentru prima oară a unui gen de program determinat și de intervalul orar delicat este cu atât mai mult o provocare pentru care ai nevoie de mult curaj.

Așa am decis că trebuie să plec la drum în realizarea programului matinal de la TVR1 în toamna anului trecut, cu mult curaj. Postul decisese deja cuplul de prezentatori tineri, energici, veniți din lumea radioului, care să dea acest suflu nou și proaspăt unui slot dedicat până atunci jurnalului de știri.

Pe măsură ce construiam structura noului program realizam cât de dificil urma să fie totul, mai ales din punctul de vedere al programului de lucru propriu-zis: trezirea în fiecare dimineață, de luni până vineri, la ora 5:15, când încă nu se luminează afară, confruntarea cu temperaturile scăzute ale începutului de iarnă și mai ales condiționarea teribilă impusă de restricțiile pandemice, de la distanțarea între echipa de prezentatori până la limitarea numărului de invitați și așezarea lor în platoul de filmare.

Citește online gratuit numărul de ianuarie al revistei Unica

Conceptul matinalului „Cu capu-n zori“

Gândirea conceptului am pornit-o de la formatul clasic de program matinal, în care informația plăcută și amuzantă să fie liantul între rubricile standard (cooking, horoscop, meteo și exerciții fizice) și atmosfera de bună dispoziție pe care trebuie să o creăm și s-o transmitem publicului telespectator.

Solicitarea a cinci zile de repetiții șnur îna-inte de intrarea pe post a părut exagerată la început, dar, pe măsură ce se apropia ziua lansării, acest număr ni se părea prea mic.

Și a venit și ziua de 19 octombrie, prima în care am dat REC la 6:55, cu un „Doamne, ajută!“ din partea fiecăruia și un „Baftă!!“ spus tare și răspicat în căștile celor doi prezentatori, Liza și Fere.

Aceste prime luni de live matinal zilnic de două ore și jumătate au trecut cu o viteză teribilă, în care obișnuirea echipei cu această provocare fantastică a trecut prin toate fazele naturale, de la acomodare la tensiune, la emoție, la amuzament, îndreptându-se încet, dar sigur spre armonie.

E greu să mă trezesc cu noaptea în cap, la ora la care e cel mai dulce somn, eu nefiind o persoană matinală de felul meu. Greu să încep să curăț gheața de pe parbrizul mașinii când peste noapte temperatura a scăzut sub zero grade. Sunt dimineți în care Luca, fiul meu, se trezește înainte să plec și-mi spune că vrea să meargă cu mine „la filmare“.

L-a adus Andreas într-o dimineață în jur de ora 9 și i-a plăcut foarte mult în platou, unde unul dintre operatori i-a și arătat cum se filmează, cum se face zoom și panoramare. În regia ticsită de monitoare și cu spațiu redus nu a stat prea mult. „Prefer acolo jos, în platou, unde e multă lumină, mami!“

Citește și: Augusta Lazarov: 2020 nu este doar despre pandemie

„Cu capu-n zori“ e o probă de rezistență

În fiecare dimineață trebuie să creezi noi motive de începere plăcută a zilei, luptându-te atât cu încorsetarea dată de situația generală care ne blochează pe toți, dar și cu dificultățile câștigării unui public nou, pe care să-l aduci lângă cel care deja alege să rămână cu tine după o schimbare majoră de conținut, așa cum e trecerea de la știri la divertisment.

Invitații să fie variați și să asigure acel beneficiu al privitorului, să-i aducă noutăți din viața lor și să-i ofere parte din optimismul atât de necesar în aceste vremuri, dar în egală măsură să venim și cu informații utile, care să-i ajute pe oameni să identifice motive noi de a se bucura de ceea ce viața le oferă.

Contactul direct prin apeluri telefonice cu oamenii de acasă cărora le oferim premii sau oferirea posibilității de a vedea și casele vedetelor, așa cum sunt ele la 7:30 dimineața, cu cana de cafea în mână, la rubrica de Coffee Break prin Skype, cred că ne ajută să ne apropiem de cei care ne privesc și pe care ni-i dorim în număr cât mai mare alături de noi.

„Cu capu-n zori“ e o probă de rezistență, o provocare de cursă lungă, pornită de la ti-tlul amuzant inspirat de soțul meu, Andreas, și dusă zi de zi lângă o echipă dedicată și implicată zilnic pentru ca orice moment neprevăzut care poate apărea oricând într-un live să fie trecut cu brio și cu naturalețe, poate chiar salvat cu asumare și cu un zâmbet fermecător. Uneori, o imagine face cât o mie de cuvinte!

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter